Jeftini steroid je prvi lek koji pomaže u smanjenju smrtnosti korone: Kada se koristi, kako je izgledalo ispitivanje i postoje li nuspojave?

0
Foto: Profimedia

Jeftin i široko dostupan lek Deksametazon može da pomogne u spašavanju života pacijenata koji imaju teži oblik Covida-19, objavio je BBC.

Njujork tajms potvrđuje da je lek prošao jedno od najmasovnijih kliničkih ispitivanja od početka pandemije koronavirusa, a testiran je na više od 6.000 ljudi.

Za taj list je britanski sekretar zdravlja Met Henkok potvrdio da će od utorka popodne lek biti uključen u terapiju pacijenata širom Velike Britanije.

U ovom trenutku, ta država na raspolaganju ima više od 200 hiljada doza.

Britanski stručnjaci kažu da je lečenje niskim dozama ovog steroida ključni iskorak u borbi protiv smrtonosnog virusa.

Spomenuti lek za trećinu je smanjio rizik od smrti pacijentima na respiratoru. Za one koji su bili na kiseoniku, smrtnost je smanjena za petinu.

Zajedno s mnogim drugim postojećim lekovima, Deksametazon je deo najvećeg svetskog testiranja kako bi se videlo koja terapija najbolje leči Covid-19.

Naučnici procenjuju da se samo u Velikoj Britaniji moglo spasiti 5.000 života da se lek otpočetka upotrebljavao.

S obzirom na to da se radi o jeftinom leku, od velike koristi će biti i u siromašnijim zemljama koje se bore s pandemijom koronavirusa.

BBC se pozvao na preliminarne rezultate kliničkog eksperimenta Recovery.

Reč je o kliničkom ispitivanju koje je počelo još u martu, a u sklopu koga naučnici sa Oksforda ispituju učinkovitost postojećih lekova u borbi sa koronavirusom.

Deksametazon je jeftin i široko dostupan lek, a spada u sintetske kortikosteroide. Koristi se u lečenju reumatskih, alergijskih i kožnih bolesti kao i bolesti očiju, probavnih organa, disajnih organa, krvi, bubrega, nekih oblika raka, reakcija odbacivanja nakon presađivanja organa…

Kod pacijenata na respiratorima, lek je smanjio rizik od smrti za 28 do 40 odsto. Kod onih koji su primali kiseonik, rizik od smrti smanjen je 20-25 odsto. S druge strane, deksametazon nije učinkovit lek kod blažih slučajeva Covida-19.

“Postoji jasna, jasna korist. Lečenje deksametazonom traje do 10 dana i košta oko pet funti po pacijentu. Dakle, košta 35 funti da bi se spasio život. Ovo je lek koji je dostupan na globalnom nivou”, rekao je profesof Martin Lobndri, vodeći naučnik u studiji.

Ipak, kao i kod drugih kortikosteroida, postoje različiti problemi koji mogu biti izazvani njegovim korišćenjem.

Dugoročno lečenje steroidnim lekovima ima mnogo štetnih učinaka, odnosno nuspojava kao što su povećan rizik od infekcija, povišen krvni pritisak i razvoj šećerne bolesti.

Deksametazon se daje pacijentima tokom operacije kako bi se smanjio rizik od mučnine i povraćanja nakon operacije, da bi se ublažila bol i da bi se pacijent osećao bolje. Ipak, još nije poznato je li kratkoročna upotreba deksametazona povezana sa ikakvim nuspojavama.