Jednostavan test koji otkriva Alchajmerovu bolest u ranoj fazi biće dostupan za dve do tri godine

0
Foto: Profimedia

Nedavno razvijeni test krvi za Alchajmerovu bolest podjednako je precizan u dijagnostikovanju kao mnogo skuplje i invazivnije metode i biće dostupan za nekoliko godina, objavili su naučnici. Ovo je značajan korak u dugogodišnjim pokušajima da se dijagnostikovanje pojednostavi, učini pristupačnijom i široko dostupnom i olakša put kroz koji prolaze pacijenti i lekari, prenosi Njujork tajms.

Test pokazuje da li osoba sa demencijom ima Alchajmer ili je u pitanju neko drugo stanje. Testiranjem su naučnici uspeli da utvrde rane znakove degenerativnih promena, i to 20 godina pre nego što se pojavljuju očekivani problemi sa pamćenjem i kognitivnim sposobnostima kod ljudi sa genetskom mutacijom koja izaziva Alchajmer, prema studiji objavljenoj u JAMA magazinu, a predstavljenoj na međunarodnoj konferenciji Udruženja borbe protiv Alchajmere.

Takav test bi mogao da bude dostupan za kliničku upotrebu za samo dve do tri godine, kako procenjuju istraživači. Kod ovakve vrste bolesti je jako važna tačna i što ranija dijagnoza jer se često meša sa drugim vrstama demencije koje zahtevaju drugačije lečenje ili drugačiju prognozu. Ovaj test bi mogao da se koristi za predviđanje da li bi neko bez simptoma mogao da razvije Alchajmerovu bolest.

„Ovaj test krvi veoma, veoma tačno predviđa ko je dobio Alchajmerovu bolest, uključujući ljude koji izgledaju sasvim zdravo“, rekao dr Majkl Vejner, istraživač na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku a koji nije učestvovao u studiji. „To nije lek, to nije lečenje, ali ne možete da lečite bolest bez dijagnoze. A tačna, jeftina dijagnoza je je zaista veliki napredak.“

Stručnjaci veruju da će ovaj test ubrzati potragu za novim načinima lečenja jer će skratiti i pojeftiniti proces testiranja učesnika u kliničkim ispitivanjima, koji je do sada trajao godinama i bio izuzetno skup pošto je zahtevao metode kao što je PET skener ili lumbalnu punkciju.