Jedna žena je izgorela na operacionom stolu u Rumuniji: Neko nije znao kako se koristi električni skalpel

0
Foto Profimedia/Ilustracija

Jedna Rumunka (66) preminula je pošto je zadobila teške opekotine u požaru koji je izbio tokom operacije, kada su neadekvatno korišćeni električni skalpel i sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola, objavilo je rumunsko ministarstvo zdravlja.

Pacijentkinja je preminula u nedelju uveče od opekotina zadobijenih tokom operacije 22. decembra, kada su lekari pokušavali da otklone karcinom pankreasa, prenosi N1.

Državni sekretar rumunskog ministarstva zdravlja Horaciju Moldovan rekao je da su “hirurzi morali znati da je zabranjeno koristiti sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola tokom operacija koje se izvode električnim skalpelom”.

U dodiru skalpela sa zapaljivom materijom pacijentkinja se zapalila, napisao je na Fejsbuku advokat Emanuel Ungureanu, pozivajući se na svedočenja medicinskog osoblja bolnice u Bukureštu.

Kako je pretilo da će se požar proširiti, jedna bolničarka prosula je kantu vode na pacijentkinju kojoj je izgorelo 40 odsto tela.

Ministarstvo zdravlja je obećalo da će razjasniti taj “nesrećni incident”, o kojem je navodno saznalo iz informacija u medijima. Porodica žrtve je navela da im je medicinsko osoblje reklo da se tokom operacije dogodila “nesreća”, ali im otkrili pojedinosti o težini opekotina, niti njihovom uzroku.

Rumunski bolnički sistem suočen je sa zastarelom opremom i nedostatkom lekara, naglašava agencija Frans pres.