Jedna topla preporuka: “Bilo bi dobro da uvedete sankcije Rusiji”

1
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj koji je prošle nedelje bio u poseti Rusiji, najavio je danas da će zemljama članica Unije preporučiti uvodjenje sankcija protiv te države.

“Ruska vlada se nalazi na autoritarnom putu i ​​pokazuje se bez milosti u aferi (opozicionara Alekseja) Navaljnog… Bilo bi dobro predvideti sankcije. Iskoristiću svoje pravo na inicijativu i daću predloge koji će kombinovati i akcije za borbu protiv dezinformacije i sajber napada”, rekao je Borelj u Evropskom parlamentu.

Očekuje se da će te predloge Borelj podneti ministrima spoljnih poslova EU na sastanku 22. februara. Usvajanje sankcija zahteva jednoglasnost svih članica Unije.
EU ima nekoliko kategorija osnova za uvoddjenje sankcija: kršenje ljudskih prava, upotreba hemijskog oružja, sajber napadi, terorizam, od kojih su prve tri stavke već korišćene za kažnjavanje ruskih vlasti.

“Izmedju EU i Rusije više ne vlada poverenje, a ekonomski odnosi potkopani su sankcijama uvedenim posle aneksije (ukrajinskog poluostrva) Krim”, rekao je Borelj.

On je rekao da je njegova poseta Rusija imala dvostruki cilj: izložiti stav EU o aferi Navaljni i videti da li ruske vlasti žele da preokrenu negativni trend u odnosima sa EU.

“Odgovor je bio: ‘Ne!’. Njih ne zanima što nastavljamo da se usredsredjujemo na odbranu ljudskih prava. Medjutim, ne možemo da ćutimo o tome”, rekao je visoki evropski zvaničnik.

1 KOMENTAR

  1. Šta se vas u EU tiču ruski problemi? Bavite se svojim i čistite smeće u svom dvorištu! Sigurna sam da ga ima dovoljno da se angažujete sa punim radnim vremenom.

Comments are closed.