“Jedna od identitetskih međa srpskog naroda u 20. veku…”: Veliki školski čas u znak sećanja na streljane đake i profesore u Šumaricama

0
Foto: Printscreen Youtube

U sećanje na streljane građane Kragujevca u oktobru 1941. godine poslata je i danas poruka mira sa tradicionalne manifestacije Veliki školski čas, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u spomen-parku “Šumarice”, preneo je N1.

Vence su na spomenik položili Prva kragujevačka gimnazija, generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković, ministarka zadužena za populacionu i demografsku politiku Slavica Đukić Dejanović, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, i ambasadori Nemačke, Palestine, Slovačke i Francuske u Srbiji, kao i predstavnici ambasada Rusije, Velike Britanije, Poljske, Češke, Azerbejdžana u Srbiji i gradova prijatelja. 

Nakon polaganja venaca, intonirana je himna Srbije, a potom je izvedena poema “Pouke iz šume”. 

Generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković kazao je da se obeležavanjem godišnjice streljanja građana Kragujevca svake godine gaji kultura nezaborava i da kada Srbi, kako je naveo, zaborave Kragujevac i Šumarice da tada neće “neće ni oni postojati”.

“Svakako jedno od najtragičnijih mesta. Jedan od identitetskih međa srpskog naroda koji je u 20. veku doživeo velike užase i stradanja”, poručio je Selaković na komemoraciji i podsetio da su Srbi tokom 20. veka imali najmanje sedam ratova i da su izgubili veliki deo svoje populacije. 

Dodao je da u “mračnim stranicama” te prošlosti postoji jedno svetlo, koje kako je kazao, drži upravo nezaborav i naveo da takve stvari nikada više ne smeju da se ponove. Selaković je rekao da su vence položili diplomatski predstavnici svih zemalja učesnica u Drugom svetskom ratu bez obzira na stranu na kojoj su bili, a među njima prvi je položio venac ambasador Nemačke U Srbiji Tomas Šib.

“I na takav način pokazao i veličinu sadašnje svoje zemlje sa kojom smo zajedno na evropskom mestu”, ocenio je Selaković.

On je kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posvetio pažnju obeležavanju, kako je rekao, značajnih datuma iz srpske prošlosti i da je Vučić pokrenuo inicijativu da se ta obeležavanja čine zajedno sa Republikom Srpskom, ali i svim Srbima gde god oni živeli. 

“Na takav način gajeći zajedničku kulturu sećanja gajimo određenu pripadnost istom narodu”, poručio je Selaković.