“Jedna grupa ima nastavu, pa 20 minuta pauze, pa druga. U drugoj smeni stariji razredi…”: Kako će izgledati povratak učenika u školu

1
Foto: Igor Pavićević

Ministar prosvete Mladen Šarčević obratio se javnosti na redovnoj konferenciji Kriznog štaba za suzbijanje širenja koronavirusa.

“Već mesec dana pokušavamo da kažemo koji su sve vidovi ostvarivanje nastave, a svi ti modeli zavise od zdravstvenog stanja nacije”, rekao je ministar Šarčević.

Rekao je da je model koji je trenutno u opticaju zasnovan na pretpostavci da neće biti vanrednog stanja.

“Oko 22 odsto roditelja dece do 12 godina nema mogućnost da ostavi decu kod kuće zato bi mlađi osnovci trebalo da krenu na nastavu”, rekao je ministar.

Istakao je da je neophodno da se smanji broj učenika.

“Četiri kvadratna metra po osobi jesu komotna kvadratura. Ali ćemo ipak morati da podelimo odeljenja. U Srbiji postoje razne regije sa različitim prosečnim brojem učenika po odeljenju. Moraćemo da iskoristimo i veće prostorije, poput sala i trpezarija, kao radni prostor…”

Objasnio je i da su radne liste usmerile podelu rada – fond časova mora da bude po zakonu.

“Časovi će trajati 30 minuta, biće odmori od 5 minuta i 15 minuta. Kada prva polovina odeljenja završi svoju nastavu, pravi se pauza 20 minuta, a onda ulazi druga grupa…”

U poslepodnevnim satima, u školu će ići viši razredi osnovne škole.

“Ići će se na kombinovani model – jedan dan se ide u školu, drugi dan se nastava pohađa onlajn. Ona deca koja dolaze iz porodica gde je bilo zaraženih ili preminulih, moći će da pohađaju nastavu od kuće, ako se roditelji za to opredele tokom septembra”, rekao je ministar.

Istakao je da će o fakultetima odluka biti doneta sledeće nedelje.

“U aktivnoj smo komunikaciji i raspravljamo koji bi model bio najbolji. Ono što se često postavlja kao važno pitanje jesu studentski domovi. A ja smatram da su u domovima najbolji i najodgovorniji studenti koji su teškom mukom došli do tog mesta u domu i da su oni revnosni i da tako poštuju mere. Veći su problem oni studenti koji žive u svojim domovima i studiraju…”, rekao je Šarčević.

Vratio se na početak epidemije koronavirusa.

“U tom trenutku imali smo preporuke da deca nastave da idu u školu. Međutim, roditelji su ih ostavljali kod kuće. A ako su roditelji najbolji prijatelji svojoj deci, pa nisu im valjda direktori, profesori i doktori bolji…”

1 KOMENTAR

  1. I ti roditelji kad se vrate s posla mogu detetu da donesu virus. Moze da se desi bilo kako. Ali decu ostaviti bez obrazivanja je najgore resenje.

Comments are closed.