Jedan za film, jedan za režiju, jedan za istoriju, jedan za ceo svet: Kako je “Parazit” trijumfovao – Čitajte u Nedeljniku

0
Kadar iz filma "Parazit". Foto: Profimedia

“Parazit” je označio ne samo početak novog filmskog doba već i kraj 92 godine duge istorije Oskara – ovenčan je nagradom za najbolji film iako nije na engleskom jeziku.

Valjda je “Roma” Alfonsa Kuarona imala tu nesreću da probije led prošle godine – za skoro čitav vek Akademije u kategoriji najboljeg filma ostvarenja na stranom jeziku nominovana su svega devet puta – kao dotad najizgledniji kandidat za najvažnijeg Oskara, i možda je “Romu” obogaljila činjenica da je potekla sa Netfliksa, a možda filmski i ostali svet nije bio spreman da ultimativnu nagradu dodeli nečemu što nije anglofono i pored neubedljive konkurencije.

Kuaron je tako, nehotice, utabao put Bong Džun Hou, i utoliko je Bongov Oskar – onaj za “Parazita”, mada ništa manje onaj za režiju – važniji i veći, jer je ova godina bila upadljivo bogatija od protekle koja u retrospektivi deluje još nedoraslije nego što je izgledala kao produžetak one u kojoj smo imali “Birdman”, “Boyhood” i “Whiplash”.

Ceo tekst o dodeli Oskara i filmu koji ju je obeležio čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 13. februara.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku