“Jedan čovek pokazao nalaze pacijentkinje sa olovom u krvi…”: Najmasovniji protest protiv zagađenja u Boru

0
(BETAPHOTO/IN FOCUS/DRAGAN NOVAKOVIC/EV)

(Beta) – Više hiljada građana Bora okupilo se danas na platou kod “Kapije grada”, kako bi izrazili protest zbog zagađenja sumpor-dioksidom i teškim metalima iz pogona topionice bakra kompanije “Ziđin”.

Skup je u organizovan preko društvenih mreža i predstavlja najmasovniji ekološki protest od kada je izgrađena nova topionica, a kineska kompanija postala većinski vlasnik RTB Bor.

Među okupljenima je bio veliki broj predškolske i školske dece koja su skandirala “Nećemo dim” dok su stariji učesnici protesta uzvikivali “Mi smo Borani, najjači smo najjači”.

Jedan od učesnika protesta pokazao je laboratorijske nalaze pacijentkinje iz Bora u kojima se vidi veliki sadržaj olova u krvi.

Okupljeni su nosili transparente, među kojima i “Stop zločinu nad borskom decom”.

Ekološki aktivista Ilija Đuričić rekao je da je protest organizovan jer institucije koje treba da spreče zagađenje ne rade svoj posao.

“Moramo da dobijemo garancije da će topionica ubuduće raditi bez zagađenja”, naveo je Đuričić.

Jedan od govornika preko megafona je rekao da “protest nije politika, već život, a kada je život u pitanju, borba mora biti neprestana”.

“Ovo nije protest, nego vapaj za pomoć, jer ne želimo da uz maske za zaštitu od korone nosimo i gas maske. Možete vi da gradite kule i gradove, ali nas pustite da živimo”, rekao je okupljenima.

Najavio je da će skupovi biti organizovani “sve dok zagaĐenje ne prestane” i dodao da će svako naredno okupljanje imati “ozbiljnije akcije”.

Učesnici protesta su se potom uputili ka kapiji Topionice, a deca su pozivala stanare okolnih zgrada da “izađu napolje”.

Saobraćaj je obustavljen u centralnim ulicama kojima prolaze učesnici protesta.

Kineska kompanija Ziđin, koja je postala većinski vlasnik RTB Bor, zaustavila je pogon topionice usled prekomernog zagadjenja i započela remont postrojenja kako bi sprečila takve pojave u budućnosti.

Reagovala je i gradska vlast Bora koja je podnela krivičnu prijavu protiv te kompanije zbog prekomernog zagađenja.