“Jazavac pred sudom”: Sudski poziv za Rudija Đulijanija, Trampovog advokata, zbog “slučaja Zelenski”

0
Foto: Profimedia

Advokat američkog predsednika Donalda Trampa, Rudi Đulijani, sudski je pozvan da Kongresu dostavi dokumenta potrebna za istragu protiv predsednika SAD, prenosi B92.

Istraga je pokrenuta zbog pitanja prekoračenja nadležnosti, a otpočela je nakon prijave jednog zviždača koji je došao do transkripata telefonskog razgovora Donalda Trampa sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji pokazuju da američki predsednik vrši pritisak da Ukrajina pokrene istragu protiv sina Džoa Bajdena.

Takav način diskreditacije protivnika i prekoračenje ovlašćenja, ako budu dokazani, mogli bi da imaju opsežne posledice po Trampa i Sjedinjene Američke Države.

Poslanici rade ubrzano sa ciljem kako bi do kraja ove godine završili istragu, a možda čak i glasali o smenjivanju Donalda Trampa.

Zbog toga je važno da Đulijani dostavi dokumentaciju onima koji bi trebalo da donesu odluku i o eventualnom impičmentu.

Zanimljivo je da su i Tramp i Đulijani priznali da su nastojali da utiču na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži aktivnost Hantera Bajdena u upravnom odboru ukrajinske gasne kompanije u vreme kada je njegov otac, kao potpredsednik SAD, upravljao diplomatskim odnosima vlade predsednika Baraka Obame s Kijevom.

Iako se u Americi mnogi spore da li je predsednik Donald Tramp zbog pokušaja da dobije pomoć od Ukrajine u diskreditovanja svog političkog rivala Džoa Bajdena u zamenu za finansijsku pomoć bivšoj sovjetskoj zemlji zaista zaslužio impičment, izvesno je da Tramp jeste prekršio jedan od osnovnih principa na kojima počivaju Sjedinjene Američke Države: dozvolio je uplitanje stranog faktora.

Trampova borba za politički opstanak ispitaće gde su granice saradnje prvog čoveka SAD – ne samo Trampa, već i svakog narednog predsednika – sa drugim zemljama, piše Njujork tajms. Tramp je i po tome jedinstven; rasprave o impičmentu Endrua Džonsona, Ričarda Niksona i Bila Klintona nisu se vodile oko saradnje sa stranim faktorom kako bi se ostvarili lični, a ne nacionalni politički interesi.