“Jasno da kažemo Putinu da želimo razgovor sa Lukašenkom”: Makron predlaže posrdovanje EU u Belorusiji, uz uključenje Rusije

0
Beta - Christophe Simon/Pool Photo via AP

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je danas evropsko posredovanje između raznih aktera krize u Belorusiji, uz uključenje Rusije.

“Dijalog vlasti, opozicije i civilnog društva je neophodan. Nadamo se da taj dijalog mogu da uspostave sami Belorusi. Ali Evropska unija je ipak spremna da se pridruži ako naša uloga posredinka može biti korisna i ako je žele u Belorusiji, zajedno sa drugim institucijama, konkretno OEBS-om, i uključujući Rusiju u taj zahtevni dijalog”, rekao je francuski predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na jugoistoku Francuske.

Merkel je rekla da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, čiji reizbor osporava narod na ulici u njegovoj zemlji, nije pokušavao da razgovara ni sa jednim evropskim liderom o političkoj krizi, ali da evropski lideri razgovaraju sa njegovim moćnim ruskim susedom. 

“Lukašenko nije tražio da razgovara sa bilo kojim od nas”, rekla je Merkel sa žaljenjem na istoj konferenciji za novinare sa Makronom.

“Jasno da kažemo (Vladimiru) Putinu da tražimo dijalog” sa beloruskim predsednikom, dodala je Merkel.

Demonstranti su i danas izašli na ulice Minska i ostalih gradova Belorusije, zahtevajući odlazak predsednika Aleksandra Lukašenka nakon predsedničkih izbora koje smatraju lažiranim. 

Lukašenko je danas zapretio krivičnim prijavama protiv lidera opozicije u toj zemlji i pozvao službe bezbednosti da pojačaju pritisak na demonstrante. On je takodje okrivio Zapad da podstiče i finansira nemire.

(Beta)