“Ja u zoološkom vrtu”: Na današnji dan pre 14 godina na Jutjub je postavljen prvi video snimak

0

Prvi video na Jutjub je postavljen pre tačno 14 godina, 23. aprila 2005. godine, a postavio ga je jedan od koosnivača platforme Džavid Karim sa korisničkim imenom “jawed”, a video je snimio njegov drug iz srednje škole Jakov Lapicki.

On je istog dana napravio i nalog na Jutjubu. Snimak u trajanju od 19 sekundi napravljen je u zoološkom vrtu u San Dijegu, a u kadru je Karim sa slonovima u pozadini.

LA Tajms istakao je da je ovaj snimak kao prvi koji je postavljen na platformi “odigrao ključnu ulogu u fundamentalnoj promeni načina na koji ljudi konzumiraju medije”, ali i da je predstavljao uvod u eru snimaka u trajanju od jednog minuta. U vreme kada je Karim postavio snimak na platformu, Jutjub je još uvek bio u razvojnoj etapi, a zvanično je počeo da radi u decembru 2005. godine. Samo godinu dana kasnije Gugl je kupio Jutjub za 1,6 milijardi dolara, i ostalo je istorija.

Jutjub danas nije samo jedna od najvažnijih društvenih mreža, već i najveća platforma za striming na svetu. Na dnevnom nivou korisnici pregledaju više od milijardu sati sadržaja.

Video snimak pod nazivom “Ja u zoološkom vrtu” (“Me at the zoo”) još uvek je dostupan na Jutjubu, a danas broji više od 66 miliona pregleda, 1,8 miliona lajkova, 69 hiljada “dislajkova” i preko 2,2 miliona komentara.