“Ja se ne zalažem za neutralnost. Ja sam na strani Univerziteta…”: Rektorka Ivanka Popović u novom Nedeljniku

0
Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

“…I to je u redu, da možemo da otvorimo širu raspravu. Ali moramo da budemo svesni da razrešenje ovog slučaja, samo po sebi, neće promeniti Univerzitet, da mi i dalje moramo da se vratimo na kvalitet nastave, i kvalitet nauke i delovanje zajednice, i to su dugoročni, ne posebno atraktivni poslovi, koji ne plene pažnju javnosti, ali koje neko strpljivo mora da radi”, kaže u intervjuu za novi broj Nedeljnika rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović.

Ona je u razgovoru za Nedeljnik rekla da se ne bi složila da se “zalaže za neutralnost”, već da je isključivo na strani Univerziteta.

“Ja sam na strani Univerziteta. I sve što je u interesu Univerziteta, očuvanja njegovog normalnog funkcionisanja, ja ću se za to boriti. To nije neutralnost, to je borba za određene vrednosti, za znanje, i mislim da nema plemenitijeg cilja od očuvanja Univerziteta”, rekla je ona.

Ona je, između ostalog, kritike da nije radila petnaestak dana komentarisala:

“Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali svi znamo da u 21. veku poslovi mogu da se obavljaju nezavisno od fiksnog kancelarijskog prostora. Ja sam to vreme provela vrlo konstruktivno, i, pošto je dovelo do deblokade Rektorata, mislim da je to ipak bilo dobro iskorišćeno vreme”, rekla je Ivanka Popović.

Dvanaest dana trajala je blokada Rektorata Univerziteta u Beogradu koju su, tražeći da se stvari oko doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog isteraju na čistac, upriličili studenti. Za sve to vreme povišenih tenzija – slučaj je komentarisao sam državni vrh, predsednik Vučić čak i iz Njujorka – samo je rektorka Ivanka Popović bila „poželjan gost“ na pregovorima sa studentima i od samog početka govorila da mladi ne smeju da budu poraženi.

Na kraju su bili zadovoljni: rektorka je zatražila od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese konačnu odluku o doktorskoj disertaciji ministra finansija, studenti su vratili ključeve Rektorata, a profesorki Popović, simbolično, poklonili i čuvarkuću. O tih dvanaest dana i onome što tek sledi, o pritiscima na Univerzitet i akademsku zajednicu, o tome da li „profesori ćute“, rektorka Ivanka Popović govorila je u velikom intervjuu za Nedeljnik – prvo posle ispita koji je držala na matičnom Tehnološko-metalurškom fakultetu, a potom i u svojoj kancelariji u Rektoratu.

CEO INTERVJU ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 3. OKTOBRA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA.NET