„Ja sam predlog o razrešnju pokrenuo da bih sačuvao narod, a ne izdao“: Širom Crne Gore protesti

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u „pismu narodu“ naveo da je jučerašnji predlog da se razreši ministar pravde Vladimir Leposavić koji je „omalovažio genocid u Srebrenici“, doneo „teška srca“ i da bi „narod sačuvao, a ne izdao“.

Građani u više gradova protestovali su večeras povodom te odluke Krivokapića i blokirali saobraćajnice u Podgorici, Baru, Budvi, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, nosili transparente i zastave Srbije, i skandirali parole kojima se negira genocid u Srebrenici.

Krivokapić je izneo da nije predložio da se ministar Leposavić razreši „samo zbog izjave u vezi sa Srebrenicom“ već i jer je „sebi dopustio luksuz“ da iznosi lične stavove, iako je to „u suprotnosti sa Sporazumom koji smo ulaskom u Vladu prihvatili“.

Obraćajući se građanima kao „saborcima“ i „braći i sestrama“ i podsećajući da se s njima „borio za svetinje“ tokom protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti, Krivokapić je naveo da je „borba za dostojanstven život… preneta na prljavi teren politike“, a tamo se „podrazumevaju neki kompromisi koji ne moraju uvek biti jasno uočljivi časnom i poštenom svetu“.

Ukazao je da „put kojim se ova Vlada kreće neminovno nosi donošenje odluka koje neće biti lake. Zato mi je potrebna vaša vera. Vaša vera u našu pobedu je zalog pobede protiv DPS-a. Ako uspeju da nam poseju klicu sumnje, da nas međusobno zavade, biće to zalog našeg poraza“, naveo je Krivokapić.

Krivokapiću je za smenjivanje Leposavića potrebna podrška upravo opozicione Demokratske partije socijalista jer smenjivanje ministra pravde neće podržati vladajući Demokratski front (DF), a Demokratska Crna Gora je saopštila da neće glasati za to ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine.

Leposavić je na sednici Skupštine Crne Gore 26. marta rekao da je presuda Međunarodnog suda za ratne zločine da je u Srebrenici izvršen genocid, zasnovana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, „kompromitovan“ jer je „prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu“. Posle oštrih reakcija međunarodne zajednice, rekao je da smatra da nije „relativizovao“ niti negirao zločin genocida u Srebrenici i da neće podneti ostavku.