“Ja nisam protiv veselja u ličnom životu. Ali moraću da se pomirim…”

1
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 da treba naglasiti da nema opuštanja i da raste broj obolelih u Beogradu.

“Treba naglasiti odmah, nema opuštanja, raste procenat oblelih u Beogradu, taj broj iznosi 36 odsto od kompletno svih u Srbiji”, rekao je Kon i dodao da zabrinjavaju Kragujevac, Zaječar i Preševo.

Ono što je bitno jeste da je činjenica da imamo relativno stabilnu epidemiološku situaciju, istakao je Kon.

“Ali vidite kako dnevno može da nas uznemiri povećanje”, rekao je Kon komentarišući današnji broj od 92 novozaraženih.

“Sve od nas zavisi, od svih nas zajedno”, ponovio je Kon.

Istakao je da škole jesu epidemiološki rizik, ali da je primećena striktna kontrola poštovanja mera posebno u osnovnim školama.

“Ali počinje sa malim brojevima da se pokazuje i da se manje koristi zaštita u školama. Dolazi i do planiranja nekih okupljanja, što moramo da sprečimo, da sprečimo ponašanje koje bi omogućilo virusu da se prenosi. Ako uspemo u kontrolisanju, zadržaćemo stabilnu situaciju”, ocenio je Kon.

Na pitanje da li će Krizni štab u ponedeljak doneti odluku o obaveznoj meri karantina za povratnika iz inostranstva, Kon je rekao da će se to znati u ponedeljak.

“Vi želite od nas da budemo vidoviti. U ponedeljak će biti Krizni štab, to je neprekidno na dnevnom redu. Što se tiče Crne Gore i BiH, otvorenost je iz političkih razloga. Mi neprekidno govorimo da se dele upozorenja o ponašanju za povratnike”, rekao je Kon.

“Odvajanje u karantin, u smislu odvajanja od svog stana, sigurno neće biti. Samoizolacija je preporuka”, objasnio je Kon.

Na pitanje da li Krizni štab dobija pritiske za popuštanje mera, Kon je rekao da se sve može okvalifikovati kao pritisak i ne.

“Šta znači pritisak? Evo, zove udruženje slepih, traži da ima svoju konferenciju, da u prostoru koji prima 150 ljudi, da se okupe njih 60… Da li je to pritisak? Pritisak je i kad vidite da se planira neki koncert, a taj koji to organizuje nije poslao zahtev”, izjavio je Kon.

Svako popuštanja mera je otvaranje nekog manjeg rizika, dodao je Kon.

“Ja sam protiv okupljanja koje je masovnije i koje uključuje pevanje, igranje, odnosno prenos virusa”, rekao je Kon i podsetio da institucije kulture imaju pravo da, uz poštovanje mera, organizuju predstave do 500 ljudi.

“Ja nisam protiv veselja u ličnom životu, naprotiv. Ali ja sam u obavezi da prenosim ono što je istina. Zašto bismo ulazili u rizik? Očigledno je to potreba ljudi, moraću i ja sa tim da se pomirim”, rekao je Kon ali dodao da njegov stav po tom pitanju ostaje nepromenjen.

Govoreći o potencijalnim vakcinama protiv koronavirusa, Kon je rekao da sve što se sada dešava u kliničkim ispitivanjima, između ostalog i “neobjašnjiva bolest” jednog od volontera iz Velike Britanije koji je učestvovao u ispitivanju “oksfordske” vakcine, jeste pod lupom javnosti što, prema njegovim rečima, znači da postoji velika privrženost bezbednoj vakcini.

“Tražio sam da Krizni štab bude detaljnije upoznat sa detaljima o razgovorima u vezi sa vakcinama, kao i Agencija za lekove koja ima najznačajniju ulogu jer ona obavlja registraciju vakcine”, rekao je Kon.

On je rekao da masovniju upotrebu vakcine ne očekuje pre decembra.

“Pre decembra je nemoguće očekivati vakcinu, možda za testiranje, ali za masovnu upotrebu tek sledeće godine. Suština je da vakcina bude bezbedna”, ponovio je Kon.

1 KOMENTAR

  1. Znaci sledece godine odlazite, molbom molitvom ili litijama, molitvom nece te sigurno, a policiji na ulice pa nek biju decu, roditelje, bar ce ustedeti metak, tj. vakcine

Comments are closed.