“Ja BiH slobodu”: Prva Parada ponosa u Sarajevu

0
Foto: Tanjug/AP, Darko Bandić

Pesmom i aplauzima završena je prva povorka ponosa u BiH. U šetnji kroz Sarajevo učestvovalo je nekoliko hiljada osoba, preneo je N1.

Nakon višemjesečnih priprema u Sarajevu je održana prva Parada ponosa u Sarajevu. Uz velike mere bezbednosti povorka je protekla bez ijednog incidenta.

Na kraju šetnje umetnik Damir Imamović otpevao je sevdalinku Himze Polovine “Snijeg pade na behar na voće”.

Na kraju šetnje učesnici su poručili da ova povorka treba da služi kao primer zaštite prava LGBTI osoba i izrazili nadu da će institucije BiH učiniti sve na zaštiti i pružanju svih prava ovoj populaciji.

Učesnici povorke nosili su transparente i zastave, a centralnim ulicama Sarajeva odjekivali su zvukovi zviždaljki i bubnjeva. Istovremeno je bio održam i kontraskup.

“Ovo je samo početak. Treba organizovati proteste ispred Vlade koja je ovo dozvolila. Dokle god dozvoljavaju ovakve skupove, mi nećemo glasati za njih. Sram ih bilo. Sramota šta se u Sarajevu dešava”, poručili su na kontraskupu.

Oko podneva je krenula druga šetnja, ona za prava LGBTQ populacije.

Na čelu kolone bile su prikazane poruke; “Otpor”, “Ja BiH slobodu”, “Više volim nego što se bojim”, “Žena, lezbejka, kraljica”, “Refugees welcome”. Najveći transparent je imao natpis “Solidarnost”.

Kolonu učesnika obezbeđivalo je više od 1.100 policajaca uz više od stotinu pripadnika bezbednosnih snaga. Z

Osim policije Kantona Sarajevo, uspostavljena je bliska saradnja s obaveštajnim strukturama, Direkcijom za koordinaciju policijskih tela, federalnim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, preneli su sarajevski mediji.