Šta da radite ako izvršitelji uzmu 100 evra koje ste dobili od države? „Preporuka je da ne diraju taj novac, razgovarajte sa svojim izvršteljem…“

0
Foto: Profiemdia

Građani bez važeće lične karte nisu jedini koji bi mogli da ostanu bez novčane pomoći države od 100 evra. Slična sudbina, po svemu sudeći, zadesiće i mnoge koji imaju neplaćene račune!

Neprijatno iznenađenje sačekalo je one koji su bili na listi izvršitelja zbog dugova za neplaćene račune privatnim ili javnim preduzećima. Uplata je, kako pišu “Novosti”, umesto u njihovim džepovima, sa bankovnog računa završila kod izvršitelja!

Komora izvršitelja je, istina, pre nedelju dana donela Odluku kojom savetuje izvršitelje da ovu pomoć koju je Vlada Srbije dala građanima kao pomoć da se prevaziđe kriza izazvana pandemijom virusa korona, izuzmu iz prinudne naplate. Problem je, međutim, što ova odluka nije obavezujuća i ostavljena je slobodnoj volji izvršitelja. Osim toga, po rečima Magdalene Novaković, generalnog sekretara Komore javnih izvršitelja, odluka je doneta 22. maja, a novac je penzionerima i korisnicima socijalnih novčanih primanja počeo da se isplaćuje nedelju dana ranije. Moglo je da se dogodi da u tom periodu mnogim dužnicima bude odmah oduzet poklon od 100 evra.

„Odluku smo doneli zbog mnogih nedoumica koje su imali izvršitelji po ovom pitanju“, kaže za “Novosti” Magdalena Novaković.

„Smatramo da su u pitanju primanja građana koja spadaju u kategoriju primanja iz domena socijalne zaštite, a ta primanja su izuzeta od izvršenja, u skladu sa Zakonom. Ona nije obavezujuća, već je preporuka, ali se do sada pokazalo da većina izvršitelja poštuje stav Komore. Odluka je ipak na njima. Preporučujemo svim sugrađanima kojima se dogodilo da im je i od tog novca izvršena prinudna naplata, da razgovaraju sa svojim izvršteljem i dogovore se o eventualnom povratu novca na račun“, rekla je ona.

Kako kaže, preporuka izvršitelja da ovaj novac “ne diraju”, poslata je i Udruženju banaka Srbije, da bi sve banke u kojima žitelji Srbije imaju račune bile obaveštene o mišljenju Komore. Bankama se preporučuje da 100 evra koje država bude isplaćivala ne bude zaplenjeno, kao što, kako izvršitelji kažu, nije prethodnih nedelja penzionerima i korisnicima socijalnih davanja.

Ova neprijatnost bi, međutim, mogla da snađe čak i one koji nikada nisu imali račun u banci, pa im je zbog pomoći države otvoren namenski račun.

Mnogo dužnika strahuje da su izvršitelji samo čekali momenat kada će konačno imati odakle da prinudno naplate. Kako iz Komore kažu, izvršitelji ne znaju podatke klijenata banaka. Svakako mogu da očekuju da su svim penzionerima i korisnicima socijalnih novčanih primanja, a koji nemaju račun, namenski bili otvarani automatski u banci Poštanska štedionica. U ovoj banci je do sada otvoreno oko 300.000 namenskih računa penzionerima i oko 150.000 namenskih računa korisnicima novčanih socijalnih davanja.