Izveštaj američkih obaveštajnih agencija: “Saudijski prestolonaslednik odobrio ubistvo Džamala Kašogija…”

0
Foto: Profimedia

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman odobrio je 2018. godine ubistvo Džamala Kašogija, novinara Vašington posta, pokazuje deklasifikovana dokumentacija koju su u Kongresu objavile američke obaveštajne agencije, prenosi Gardijan.

Izveštaj je potvrdio sumnje da je 35-godišnji budući kralj Saudijske Arabije imao ličnu ulogu u nasilnom i smišljenom ubistvu jednog od njegovih najistaknutijih kritičara, kolumniste i bivšeg insajdera o kraljevskoj porodici, koji je neko vreme pre ubistva živeo u emigraciji u Sjedinjenim Državama, piše Gardijan.

Očekuje se da će ove podatke pratiti dalje akcije administracije novog američkog predsednika Džozefa Bajdena, koje bi u narednom periodu trebalo da otkrije Stejt department.

U proceni, koju je objavila kancelarija direktora nacionalnog obaveštajnog rada, i koja se u velikoj meri oslanja na inforamcije prikupljene od CIA-e, saopšteno je da su agencije ocenile kako je “prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman odobrio operaciju hapšenja ili ubistva Kašogija u Istanbulu”.

Procena se zasniva na “prinčevoj kontroli odlučivanja u kraljevini, kao i na osnovu direktnog učešća ključnog savetnika i članova obezbeđenja, kao i prinčeve podrške nasilnim merama ućutkivanja disidenata van granica zemlje, među kojima je bio i Kašogi.

Ovi podaci dolaze više od dve godine nakon što je Kašogi ušao u saudijski konzulat u Istanbulu sa zadatkom da preuzme papire koji će mu omogućiti da se oženi svojom verenicom koja je državljanka Turske.

Iako su, kako piše Gardijan, saudijski zvaničnici Kašogiju garantovali da će biti bezbedan unutar konzulata, Kašogi nikada nije viđen kako izlazi iz zgrade.

Turske vlasti su kasnije saopštile da je istragom utvrđeno da je “Kašogi ubijen, a njegovo telo kasnije raskomadano”.

Bajden koji je pre svog izbora u novembru smatrao da se prema Saudijskoj Arabiji treba ponašati kao prema izopštenoj državi zbog tog slučaja pokušao je da ublaži situaciju i juče je pozvao saudijskog kralja Salmana telefonom prvi put od dolaska u Belu kuću.

U izveštaju o razgovoru Bajdena i saudijskokg kralja navodi se da su govorili o dugogodišnjem partnerstvu dve zemlje, i nisu pominjali ubistvo novinara, usredsredivši se na regionalna pitanja kao što su Iran i rat u Jemenu.

Ipak, pošto ovaj izveštaj nije zvanično objavljen do sada, javno pripisivanje odgovornosti odražava “prekor” saudijskom princu i moguće da će odrediti ton u odnosima nove američke administracije i Saudijske Arabije.

Bajden je ranije kritikovao Saudijsku Arabiju ali Bela kuća smatra tu zemlju u nekim kontekstima svojim strateškim partnerom.

Saudijski prestolonaslednik je rekao 2019. da preuzima “punu odgovornost” za ubistvo jer se dogodilo dok je on na toj funkciji, ali je negirao da ga je naredio.

Saudijski zvaničnici rekli su da je Kašogijevo ubistvo delo odmetnutih saudijskih bezbednosnih zvaničnika. Saudijski sudovi prošle godine su saopštili da su osudili osam Saudijaca na zatvor za ubistvo Kašogija, nisu dali njihova imena.