“Izrazito nepovoljna situacija sa koronavirusom u Vojvodini…”

0
Foto: Profimedia

Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao izrazito nepovoljnu, sa tendencijom daljeg pogoršanja, prenosi N1.

U saopštenju tog instituta navodi se da je tokom šest nedelja septembra i oktobra, na teritoriji AP Vojvodine došlo do kontinuiranog pada broja registrovanih slučajeva i stabilizacije broja aktivnih slučajeva na niskom nivou u odnosu na prethodni epidemijski talas.

“Od 20.10.2020 godine registruje se trend rasta broja registrovanih slučajeva i pogoršanje epidemiološke situacije. Epidemijski talas u AP Vojvodini je u toku”, ističe se u saopštenju.

U odnosu na prethodnu nedelju registrovan je novi značajan porast broja registrovanih slučajeva.

Tokom jučerašnjeg dana registrovana su 324 nova slučaja, najviše u Gradu Novom Sadu 246. U ovom trenutku je 3828 aktivnih slučajeva na teritoriji AP Vojvodine, što predstavlja više nego dvostruko veći broj u odnosu na prethodnu nedelju.

Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 2144, što je, takođe, više nego dvostruk porast u odnosu na prethodnu nedelju.

Prisutna je, dodaje se, široka geografska rasprostranjenost i aktivnost virusa na teritoriji pokrajine, što ukazuje na veću potrebu striktnije primene mera zaštite. Aktivni slučajevi su prisutni u 44 od 45 opština u AP Vojvodini.

“U ovom trenutku na teritoriji 11 opština, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Bačkoj Palanci, Vršcu, Beočinu, Opovu, Žablju, Alibunaru i Kuli epidemiološka situacija je izrazito nepovoljna sa tendencijom pogoršanja. Nepovoljna situacija sa tendencijom pogoršanja registruje se u još 9 opština. U ostalim gradovima i opštinama situacija se ocenjuje kao nesigurna sa tendencijom pogoršanja”, upozorava Insititut.

Među obolelima, dodaje se, dominira radno aktivno stanovništvo. Dominantno se registruju pojedinačni slučajevi obolevanja dece školskog uzrasta, koje je povezano sa boravkom u drugim zemljama ili je do zaražavanja došlo od prethodno obolelih roditelja odnosno van škole. U poslednjih nedelju dana registrovan je prenos kod manjeg broja dece iz dva školska kolektiva u Novom Sadu.

Nakon sprovedenih epidemioloških ispitivanja utvrđeno je da je do zaražavanja došlo tokom druženja i aktivnosti, dece iz istih razreda, van škole. Predložene su i uvedene dodatne mere zaštite kolektiva i situacija je stavljena pod kontrolu.

Institut apeluje sve da se nastavi sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistemaInstitut za javno zdravlje Vojvodine moli građane Vojvodine da se ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su:

– Poštovanje fizičke distance od najmanje 2 metra;

– Izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, poput ugostiteljskih objekata u kasnim satima, različitih proslava, zabava gde se peva i glasno govori, gde dolazi do bliskog kontakta jer se time omogućava prenos veće količine klica i pojava teže kliničke slike;

– Obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima, posebno gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.);

– Obaveznu primenu maske za hronične bolesnike i starije od 65 godina i na otvorenom;

– Preporučeno nošenje zaštitnih maski na otvorenom za zdrave Redovno pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola;

– Preporučuje se osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500