Izraelski arheolozi pronašli tragove kanabisa u drevnom hramu: “Prvi dokaz upotrebe halucinogena u drevnoj jevrejskoj religiji…”

0
Foto: Profimedia

Izraelski arheolozi objavili su da su pronašli ostatke kanabisa na predmetima iz drevnog hrama na jugu Izraela, što smatraju prvim dokazom upotrebe halucinogena u drevnoj jevrejskoj religiji.

Kako je navedeno, otkriće u svetilištu iz 8. veka pre nove ere u Tel Aradu nudi prvi dokaz o upotrebi “takvih supstanci koje menjaju um u kultnim ritualima u Judi”, uključujući prvi jevrejski hram u Jerusalimu koji je postajao u to vreme.

Arheološkim iskopavanjima u Tel Aradu koji se nalazi oko 60 kilometara južno od Jerusalima 1960-tih godina je pronađeno uporište koje je pripadalo kraljevstvu Juda i malo svetilište veoma nalik na biblijski hram u Jerusalimu.

Međutim, decenijama su pokušaji da se utvrdi sastav crnih naslaga na dva oltara od krečnjaka iz unutrašnjosti svetilišta, koji se sada nalaze u Muzeju Izrael u Jerusalimu, nisu davali ubedljive rezultate.

Hemijska analiza na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i u Institutu Tehnion pokazala je da jedan oltar sadrži psihoaktivne sastojke kojih ima u marihuani, a drugi tragove tamjana koji se pominje u Bibliji.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom žurnalu.

Eran Arie, kustos u Muzeju Izrael i vodeći autor studije, označio je otkriće revolucionarnim jer je to najraniji dokaz da je kanabis korišćen na drevnom Bliskom istoku i da se prvi put vidi da su psihoaktivne supstance korišćene u toj religiji.

S obzirom da nema polena ni semena kanabisa, nagoveštava se da je uvezen.

Arie smatra da to može da sugeriše kako je teklo bogosluženje u biblijskom hramu u Jerusalimu.

 Josi Garfinkel, profesor arheologije sa Hebrejskog univerziteta rekao je da korišćenje vina u judaizmu i neke naznake korišćenja opijuma u drugim delovima regiona sugerišu da je za drevne Izraelce bilo požljeno da budu u ekstazi i da se tako povežu sa bogom.

(Beta)