Izrael registrovao 9.000 novozaraženih u jednom danu, Netanjahu upozorava zvaničnike: “Pripremite plan za 5.000 teško bolesnih do naredne nedelje”

0
(Beta/AP Photo/Maya Alleruzzo)

(Beta) – Izraelsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je jutros da je gotovo 9.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom dijagnostikovano dan ranije u vreme nastavka naglog širenja zaraze i sve veće zabrinutosti da će bolnice biti preopterećene.

Broj inficiranih u Izrelu od početka pandemije je dostigao 248.133, a od 65.694 testova u sredu 13,6 procenata je bilo pozitivno, prenose izraelski mediji.

Za 24 sata prijavljeno je da je preminulo 43 ljudi tako da je broj smrtnih slučajeva od COVID-19 dostigao 1.571.

Broj ozbiljno obolelih premašio je 800, a još ranije je upozoreno da će ako se to desi bolnice biti preoterećene.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je zvaničnicima u sredu da pripreme plan za 5.000 teško bolesnih pacijenata do naredne nedelje, javio je izraelski TV Kanal 13.

Načelnici odeljenja za internu medicinu su rekli da zbog prenatrpanosti bolnica i nedostatka kadrova teško mogu da se leče pacijenti oboleli od drugih bolesti.

Izraelski ministri su u međuvremenu izglasali da se mere izolacije koje važe za celu zemlju uvedene 18. septembra produže do 14. oktobra.

Ministri su takođe glasali da se protesti građana ograniče na kilometar od mesta stanovanja, što bi tek trebalo da odobri skupština.

Izraelski mediji su danas objavili da je broj zaražene dece mlađe od devet godina dupliran za manje od mesec dana, da je porasto sa 12.000 na 24.000, a da su ultraortodoksni jevreji 2,5 puta podložniji infekciji od drugih Izraelaca.