Izrael otvorio škole, učenici ostali kod kuće

0
Foto: Igor Pavićević

Posle skoro dvomesečne pauze zbog pandemije korona virusa, u Izraelu su danas ponovo otvorene osnovne škole za učenike od prvog do trećeg razreda i srednje škole od jedanestog do dvanaestog.

Ministarstvo obrzovanja je objavilo da ponovno slanje dece u školu zasad nije obavezno.

Izraelski mediji navode da u škole od danas može da se vrati skoro milion dece, međutim u Jerusalimu je došlo jedva 40 odsto učenika.

Za učenike prvog, drugog i trećeg razreda osnovne škole nastava je po pet sati pet dana u nedelji, u grupama od po 17 dece koliko sme da bude i u srednjim školama.

Neke opštine su odbile da već danas sprovedu odluku o otvaranju škola, tvrdeći da od petka, kada je ta odluka doneta, nisu imale vremena da se pripreme, niti su dobile uputstva šta treba da urade, te smatraju da otvaranje škola još nije bezbedno.

Vlada će odluku o nastavi za učenike ostalih razreda doneti kasnije ovog meseca, a predškolske ustanove i vrtići otvoriće se u narednu nedelju.

Vaspitači su upozorili da se neće vratiti na rad u obdaništima dok vlade ne izdvoji dovoljno novca i da im instrukcije za pripremu.

Očekuje se i odluka o otvaranju univerziteta i koledža. Svaki student će morati da potpiše da je dobrog zdravlja i da nosi masku, a broj studenata u salama biće ograničen.

Broj aktivnih slučajeva zaraze novim virusom u Izraelu opada, i danas iznosi 6.329 od ukuno 16.193 zaraženih, dok je vrhunac od 10.156 bio 15. aprila, a potom je taj broj počeo da se smanjuje. Od bolesti KOVID-19 u Izraelu je umrlo 230 ljudi.

(Beta)