“Izrael je izabrao da im je Amerika važnija. Nismo nimalo srećni zbog uspostavljanja odnosa sa Kosovom…”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da Beograd nije nimalo srećan zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova i da to neće pozitivno uticati na odnose Srbije sa jevrejskom državom.

“To je bilo očekivano već šest meseci, zato u Vašingtonu (4. septembra) i nismo hteli da potpišemo dokument zajedno s Albancima i Amerikancima. Nismo hteli to da podstičemo, već da podstaknemo Izrael da to ne uradi, ali Izrael je izabrao da im je Amerika najvažnija. To neće sjajno uticati na naše odnose, ali otvara neke druge perspektive o kojima ne bih sada da govorim”, rekao je Vučić televiziji Pink.

Posle sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makoronom, Vučić je rekao da posle uspostavljanja diplomatskih odnosa “Izraela i Kosova više nijedna muslimanska zemlja neće hteti da prizna kosovsku nezavisnost”.

Vučić je naveo da će Srbija sada čekati da vidi da li će Priština da poštuje svoj deo vašingtonskog sporazuma i da li će dozvoliti da se pravi pruga od Prištine do Merdara.

“Ceo trik je da oni hoće da prave prugu preko Kosovske Mitrovice, Leposavića i Zvečana sa Kraljevom i Raškom da bi nam uzeli srpske železnice na severu Kosova. Mi smo tražili i put i prugu od Prištine do Merdara, oni za to nisu zainteresovani, jer tu nema srpske železnice koju bi mogli da uzmu”, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija sada čeka podelu energetskih reursa jezera Gazivode sa Kosovom, na osnovu vašingtonskog sporazuma, jer Beograd “trenutno nema ništa” od Gazivoda.

“Video sam da je (zvaničnik američkog Stejt departmenta Metju) Palmer strahovito upirao da se završi sporazum Izraela i Kosova, a znam da je bio protiv vašingtonskog sporazuma. E sad ćemo da vidimo da li hoćeš da podelimo energetske reurse jezera Gazivoda”, naveo je Vučić.

1 KOMENTAR

  1. А ти си изабрао да ти је Израел важнији од “е(у)ропског” пута и ЕУ, па си потписао да ћеш преселити амбасаду у Јеруслим, због чега, такође, има много несрећних.

Comments are closed.