Izrael ide u karatnin tri nedelje, a u to vreme pada jevrejska Nova godina: “Biće i još strože…”

0
Beta - AP Photo/Sebastian Scheiner

Izrael od danas uvodi tronedeljni karantin kako bi pokušao da spreči širenje koronavirusa jer se broj obolelih mesecima ne smanjuje.

Nove mere koje stupaju na snagu danas u 14 časova podrazumevaju zatvaranje mnogih preduzeća, stroga ograničenja javnih skupova i uglavnom će ograničiti kretanje ljude na kilometar od njihovih domova.

Zatvaranje se poklapa sa jevrejskom Novom godinom, kada ljudi obično posećuju svoje porodice i okupljaju se na velikim molitvenim službama.

U obraćanju kasno sinoć, premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da će možda biti potrebne još strože mere kako bi se sprečilo preopterećenje bolnica.

Trenutno je više od 46.000 aktivnih slučajeva, a najmanje 577 je hospitalizovano u teškom stanju.

“Možda nećemo imati drugog izbora nego da pooštrimo mere”, rekao je Netanjahu. “Neću nametati blokadu izraelskim građanima bez razloga i neću se ustručavati da uvedem dodatna ograničenja ako bude potrebno.”

Izrael je poslednjih nedelja suočen s porastom obolelih od kovida 19 i trenutno je među zemljama s najvećim brojem zaraženih u odnosu na broj stanovnika. Sada prijavljuje oko 5.000 novih slučajeva dnevno. U zemlji od devet miliona stanovnika registrovano je 175.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 1.169 umrlih. Sada prijavljuje oko 5.000 novih slučajeva dnevno.

Izrael je bio među prvim zemljama koja je proletos uvela strogu blokadu, zatvorivši svoje granice i prisilivši većinu preduzeća da se zatvore. To je uspelo da smanji broj novih slučajeva u maju na samo nekoliko desetina dnevno.