“Između Francuske i Nemačke i dalje postoje neslaganja…”: Ponovo odložena nova metodolgija o proširenju EU

0
Foto: Profimedia

Nova metodologija proširenja EU trebalo je da bude predstavljena ove nedelje, ali je to odloženo bez objašnjenja, a u Briselu se kao novi datum za predstavljanje pominje 5. februar.

Između Francuske i Nemačke, prema evropskim diplomatskim izvorima, i dalje postoje neslaganja oko tog procesa.

Francuska je u novembru prošle godine pripremila dokument u kojem je iznela neke ideje za novi proces pristupanja EU, uključujući to da bi proces trebalo da bude reverzibilan.

Još od veta na pokretanje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, prošlog oktobra, francuski argument je da EU mora da ojača svoje institucije pre proširenja i da je sadašnji  proces pristupanja EU manjkav jer ne sprečava nazadovanje demokratije.

Komisija treba da predstavi novu metodologiju proširenja EU koja uključuje i francuske stavove, ali među državama članicama nema saglasnosti oko toga, navode briselski izvori.

Posle francuskog veta nemačka kancelarka Angela Merkel je to pitanje postavila kao prioritet, iako nije bila uspešna u promeni francuskog stava, a prošle nedelje još jednom je insistirala da se pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom konačno pokrenu.

(Beta)