“Između dve doze u Britaniji preporučeno 12 nedelja, procenat smrtnosti se značajno smanjuje već nakon prve…”: Imunološkinja iz Londona o AstraZeneka vakcini…

0
SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

Imunološkinja Marija Zarić iz Londona kaže da je u Velikoj Britaniji preporučeno vreme između dve doze vakcine 12 nedelja.

Dodaje da jeste svuda u svetu problem nabavka vakcina, a da je namera da se zaštite najugroženiji “u nakraćem mogućem roku, posebno u zimskom periodu”.

„To je bilo zasnovano na naučnim dokazima između dve doze uz to da se procenat oboljevanja i smrtnosti značajno smanjuje posle prve doze. Rezultati Oksford-Zeneka vakcine daju efikasnost već između 6-12 nedelja između dve doze, nego kod onih koji su imali manje od šest nedelja, tako da je odluka da se Britaniji daje druga doze vakcine posle 12 nedelja“, rekla je Zarić, a prenosi N1.

Dodala je da je u „jesen prošle godine novi soj britanskog koronavirusa“, od tada otkiven u mnogim delovima sveta – Južna Afrika, Brazil – učinilo se da se širi lakše i brže od prethodnih sojeva što može dovesti do više slučajeva kovida“.

Na konstataciju da su u laboratorijumskim uslovima rađena istraživanja na kulturama ćelija, posle vakcinacije,odobrenim vakcinama mogu da registruju ove nove varijante koronavirusa i mogu da ih neutrališu, i mogu da ih neutrališu sa nešto manjim kapacitetom“.

„Ali da li je to tako na terenu ili teoretski? Sve ovde odobrene vakcine su efikasne i protiv novih sojeva jer smanjuju broj obolelih i smrtnih slučajeva, ali koliko smanjuju simptome, to je pitanje i pojavu teških formi bolesti, i transimisije, to se još pomno istražuje“, zaključila je Zarić.