“Izlaznost na izbore će biti oko 45 odsto…”: Šta istraživanja kažu o ključnom predizbornom pitanju

0
Foto: Profimedia

Glavni urednik NSPM Đorđe Vukadinović, i direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja “Faktor plus” Vladimir Pejić izjavili su gostujući na televiziji N1 da će izlaznost na izborima 21. juna biti oko 45 odsto. Oni su, kako prenosi N1, rekli da će na to više uticati atmosfera usled panedmije koronavirusa nego kampanja za bojkot izbora.

Inač, i Faktor plus i NSPM predviđaju da jedino SNS i SPS sigurno prelaze cenzus, dok se veliki broj izbornih lista vrti oko praga od tri odsto.

Poslednje istraživanje agencije Faktor plus pokazuje da će cenzus preći šest lista. Prema tom istraživanju lista SNS-a bi osvojila 58,2 odsto glasova, na drugom mestu bili bi socijalisti sa 12,5 odsto, a u parlament bi još ušli i SPAS Aleksandra Šapića sa 4,9 odsto, PSG Sergeja Trifunovića i SRS sa 3,4 odsto, kao i pokret “Metla 2020” sa tri odsto.

Pejić je rekao da je čitav niz stranaka jako blizu cenzusa, pre svega Ujedinjena demokratska Srbija, Zavetnici, i pokret Dosta je bilo koji bi, prema njegovim rečima, mogao da bude iznenađenje izbora.

Pejić je, međutim, istakao da je jako teško imati precizne prognoze na dva do tri odsto, te da su greške moguće.

Vukadinović je kazao i da istraživanje NSPM pokazuje da jedino SNS i SPS sigurno prelaze cenzus. SNS je “tu negde” na 59 odsto, a “može da gađa” i do 61 odsto, dok je SPS dvocifren i jedina dilema je da li će biti bliže 10 odsto ili 15 odsto.

Vukadinović, međutim, ističe da je glavno pitanje predstojećih izbora kolika će biti izlaznost.

“Radili smo istraživanja, i bojkot ne stoji toliko sjajno u javnosti”, ukazao je Vukadinović ističući da je kampanja za bojkot izbora bila loša, slaba i mlaka, te da je i osipanje bloka za bojkot, odnosno odluka Sergeja Trifunovića, pokreta Dosta je bilo, ali i Zorana Živkovića i udruženja “1 od 5 miliona” da izađu na izbore, ostavila određene posledice.

“Sve preko 45 odsto izlaznosti bilo bi iznenađenje, a malo više preko toga čak i sumnjivo. To je vrlo konzervativna i procena skoro naklonjena režimu”, rekao je Vukadinović ističući da se neće ispuniti očekivanja bojkotaša da izađe oko 30 odsto glasača, kao na referendumu u Severnoj Makedoniji i na lokalnim izborima u Albaniji.

Izlaznost manja od 50 odsto ima određeni psihološki efekat, ali to ne znači da će izbori biti nezakoniti, naveo je Vukadinović. Na manju izlaznost će, kako je rekao, više uticati atmosfera usled pandemije koronavirusa, nego kampanja za bojkot.

Pejić se nadovezao i da istraživanja Faktor plusa predviđaju izlaznost od oko 46 odsto. “Oko izlaznosti se vrlo slažem, jer i mi dobijamo oko 46 odsto, uz napomenu da ima jedan broj ljudi koji još uvek razmišljaju… Slažem se oko atmosfere vezane za koronu. Što se tiče neopredeljnih, oni koji će glasati za SNS i SPS, uglavnom su se već opredelili, dok će oni neopredeljeni poslednjih dana prelomiti”, rekao je on.