Izlaznost kao i 2016. godine: Do 10 časova glasalo 9,3 odsto građana, do 11 sati na birališta izašlo 14,1 odsto

0
BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC/DS

Na glasanje na republičkim izborima u Srbiji do 11 časova izašlo je 14,1 odsto građana, pokazuju podaci Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost.

Republička izborna komisija objavila je ranije da je do 10 sati izlaznost 9,3 odsto. Kako je rečeno, izborni dan protiče u najboljem mogućem redu. „Prva tri časa od otvaranja birališta protiču izuzetno ohrabrujuće“, rekao je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević i dodao da se primenjuju sve epidemiološke mere – nose se maske i rukavice i primenjuju dezinfekciona sredstva. Prema podacima RIK-a, izlaznost u Vojvodini do 10 sati je 11,17 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 9,17 odsto, u južnoj i istočnoj Srbiji 8,6 procenata, a u regionu Beograda 7,07 odsto birača.
Izlaznost na izbore u Srbiji do 10 časova iznosi 9,30 procenata, saopštio je direktor Republičkog statističkog zavoda Miladin Kovačević na prvoj današnjoj redovnoj konferenciji za medije.

Do tog rezultata došlo se analizom reprezentativnog uzorka na ukupno 93 opštine i 362 biračka mesta, rekao je on.
Taj procenat je, kako je rečeno, veoma ohrabrujući.

Kako su naveli iz RIK-a, izborni dan dosad protiče u najboljem mogućem redu.

Crta je saopštila danas da je do 10 sati procenat izlaznosti na biračka mesta 9,1. Kako su naveli, statistička greška iznosi +/- 0,3 odsto.
Ocenili su da je to na nivou izlaznosti za parlamentarne izbore 2016. godine prenosi BEta.

Na glasanje na republičkim izborima u Srbiji do 9 časova izašlo je 5,4 odsto građana, pokazuju prvi podaci Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Kako je Programski direktor CRTE Raša Nedeljkov izjavio na prvoj konferenciji, većina biračkih mesta otovrena su na vreme, dok je 13 odsto otvoreno sa zakašnjenjem.

Prema njegovim rečima, na 96 odsto biračkih mesta proces je urađen u skladu sa zakonom, a na 97 odsto biračkih mesta obezbeđena je zaštitna oprema protiv korona virusa.

Na 99 odsto biračkih mesta, rekao je Nedeljkov, ispoštovane su mere i kontrolni listić je ubačen zajedno sa prvim glasačem.

Međutim, istakao je da su na dva odsto biračkih mesta zabeležene nepravilnosti. Ugrožavanje tajnosti glasanja, glasanje glasača koji nije upisan u birački spisak ili da kutija nije zapečaćena na ispravan način, prenosi Danas.