Prvi zvanični rezultati: Veliki trijumf opozicije u Grčkoj, Micotakis slavi, Zlatna zora na ivici cenzusa

0
Slavlje pristalica Nove demokratije. Foto AP Photo/Thanassis Stavrakis/Tanjug

Opozicija će ubedljivo trijumfovati na prevremenim izborima u Grčkoj, pokazuju prve zvanične izlazne ankete. Nova demokratija, koju predvodi Kirijakos Micotakis, dobiće između 38 i 42 odsto glasova, što bi moglo da bude dovoljno za većinu u parlamentu, koji ima 300 poslanika.

Opozicija je ubedljivo trijumfovala na prevremenim izborima u Grčkoj, pokazuju prvi zvanični rezultati koje je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nova demokratija, koju predvodi Kirijakos Micotakis, dobiće oko 39,8 odsto glasova, što bi moglo da bude dovoljno za većinu u parlamentu, koji ima 300 poslanika, pošto pobednik dobija i “nagradu” od 50 dodatnih.

Levičarska partija Siriza, koja je predvodila vladajuću koaliciju od 2015, mogla bi da osvoji oko 31,3 odsto, kažu prve projekcije.

Glasanje je formalno obavezno u Grčkoj, ali samo na papiru, a toplo vreme uticalo je na izlaznost.

Na ivici cenzusa, sa 2,99 odsto, nalazi se neofašistička partija Zlatna zora.

Bivši ministar finansija Janis Varufakis sa svojim pokretom MeRA25 najverovatnije će preskočiti cenzus.

Zvaničnici Nove demokratije nazvali su rezultate “istorijskim” i podvukli da je ovo lična pobeda Micotakisa, bivšeg bankara koji je pre tri godine preuzeo posrnulu partiju. Nova demokratija nije imala ovoliko poslanika još od 2007. godine.