„Izjavom o Srebrenici, ministar narušio ugled države“: Abazović ne očekuje nove izbore jer ih je „ljudima preko glave“

0
Foto: Printscreen Youtube / Crno na bijelo

(Beta) – Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović izjavio je da ne očekuje nove izbore kao i da je ministar pravde Vladimir Leposavić koji je relatizovao genocid u Srebrenici ugrozio ugled države.

On je rekao i da očekuje da će budžet koji je Vlada juče predložila biti usvojen u parlamentu.

“Svi koji gledaju odgovorno na državni posao znaju da je budžet ulaznica za sve što treba da se radi u narednom periodu”, rekao je on za Radio televiziju Crne Gore (RTCG).

Usvajanje budžeta zavisi od glasova Demokratskog fronta (DF) koji uslovljava podršku bilo kom zakonu usvajanjem tužilačkih zakona koje predviđaju ukidanje Specijalnog tužilaštva, čemu se oštro protivi EU. Vlada je usvojila budžet sinoć a danas ističe ustavni rok da bude predložen parlamentu.

Ukoliko budžet ne bude usvojen u Skupštini, Abazović je rekao da će biti na snazi mera privremenog finansiranja koja nije dobra za građane. 

Upitan gde vidi izlaz ukoliko ne dođe do usvajanja budžeta, Abazović je rekao da ne očekuje nove izbore jer je kako kaže ljudima izbora prego glave.

Abazović je rekao i da je ugled Crne Gore, kao zemlje koja ide ka Evropkoj uniji (EU), ugrožen izjavom o Srebrenici koju je dao ministar Vladimir Leposavić.

Upitan da li je razmatrana ostavka Leposavića, rekao je da ostavka nije razmatrana na Vladi, a nova sednica Vlada je danas. 

“O tome ko treba da podnese ostavku, premijer treba da se izjasni, on je na čelu Vlade, on treba da se izjasni o tome”, rekao je Abazović. Leposavić je,  kaže on, izneo stav koji izaziva određene kontroverze. 

Leposavić je, na sednici Skupštine Crne Gore 26. marta, relativizovao odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu. Međunarodna zajednica je oštro osudila njegovu izjavu.