“Poverenje u lekarsku profesiju narušeno izjavama Nestorovića, a niko iz Kriznog štaba nije reagovao…”: Prof. Aleksandar N. Nešković o poverenju u kriznim situacijama

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandar N. Nešković izjavio je u intervjuu za list Danas da je poverenje u lekarsku profesiju narušeno izjavama profesora Branimira Nestorovića, a da niko iz Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, čiji je on član, nije javno reagovao.

“Smatram to, sa profesionalne i etičke strane, nedopustivim”, rekao je profesor Nešković koji je nedavno od Lekarske komore tražio da reaguje na javne nastupe Branimira Nestorovića.

Profesor Nešković je, kako je rekao, sa grupom od još 4 profesora sa kojim je tražio reagovanje Lekarske komore, doživeo zastrašujući nesklad između onoga što je profesor Nestorović javno izjavljivao u vezi sa infekcijom novim koronavirusom, u svojstvu izabranog stručnjaka od strane rukovodstva države, i opasnosti koja je pretila stanovništvu naše zemlje u tom trenutku.

“Čak i ako zanemarimo ton njegovog obraćanja javnosti, koji je odisao, po mom mišljenju, nesuvislim optimizmom, osećali smo se poniženo slušajući kako jedan lekar, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, iznosi neistinite komentare o težini bolesti izazvane novim koronavirusom i javno ismeva opasnosti koje prete pojedincima od eventualnog širenja infekcije među našim stanovništvom”, rekao je Nešković.

On je dodao i da je ključna reč za uspeh u prenošenju poruka stanovništvu za vreme kriznih situacija – poverenje, a da je poverenje u lekarsku profesiju narušeno izjavama Nestorovića.

“Poverenje se ne stiče pretnjama, galamom, neprimerenim ‘šalama’ i neistinama. Poverenje se stiče istinitim izveštavanjem, odmerenošću, davanjem jasnih smernica, strpljivim objašnjavanjem, izbegavanjem dvosmislenih, a posebno kontradiktornih komenatara i saveta, i jasnim otklonom od dnevne politike. Ljudi mogu mnogo toga da razumeju, kada im to objasni neko u koga imaju poverenja. I poslušaju. Takva iskustva u kontaktima sa pacijentima i njihovim porodicama imaju svi lekari. Poverenje u lekarsku profesiju je narušeno izjavama profesora Nestorovića, a niko iz kriznog štaba nije javno reagovao. Smatram to, sa profesionalne i etičke strane, nedopustivim. Koronavirus ne zna za partije, vere, naciju, obrazovanje. Napada sve i svi zajedno moramo da mu se suportstavimo na pravi način, sa poverenjem sprovedeći mere kriznog štaba”, rekao je profesor Medicinskog fakulteta Aleksandar Nešković.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Tako je! Niz izjava, ležeran i neprimeren nastup i stav, smeh, omalovažavanje, stereotipi, ponižavanje drugih naroda i država, neadekvatna poređenja i upotreba raznih događaja iz prošlosti u potpuno pogrešnom kontekstu u odnosu na pandemiju!

  2. Nestorovic je za tebe institucija. Mogao bi mnogo da naucis od njega o odnosu sa ljudima! Namrgodjeni cikice koji drzis stav kao da si popio svu pamet sveta vidi ti se po faci koliko si nadmen. Uzas.

Comments are closed.