„Izjava Fon Kramon o Srbiji relativizacija mržnje perma jednom narodu“: Reakcije iz Srpske napredne stranke na priču o (ne)otvaranju poglavlja

0
Profimedia

Član Glavnog odnora SNS, Petar Petković, reagovao je na izjavu evroposlanice Viole fon Kramon o tome da Srbija ove godine neće otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa EU, rečima da je takav „ispad“ evroposlanika nezabeležen do sada.

„Takav ispad nije zabeležen u evropskom parlamentarizmu od osnivanja Zajedničke skupštine Evropske zajednice za ugalj i čelik 1952, posebno imajući u vidu da je završetkom Drugog svetskog rata (…) stavljena tačka na ideju esencijalne mržnje prema narodima i državama, koja se ovom izjavom Viole fon Kramon ponovo relativizuje“, napisao je Petković u saopštenju, a prenosi Tanjug.

Podsetimo, Fon Kramon je juče na Tviteru napisala da EU neće otvoriti nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom zbog pogoršanja stanja demokratije.

„Dobra vest! Evropski savet i Evropska komisija neće otvoriti nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom. Stanje demokratije u Srbiji pogoršano je 2020. godine. Napadi na medije, nasilan odgovor na mirne proteste i izbori sa ozbiljnim problemima. To nije način na koji se ulazi u EU“, napisala je ona na svom Tviter profilu.

Pored funkcije u parlamentu Unije, Fon Kramon je i članica Komiteta EP za spoljne poslove, izvestilac EP o odnosima sa Zapadnim Balkanom i izvestilac poslaničke grupe Zelenih u EP za Srbiju.