“Izgledao je dobro, ali je ispod maske usporeno govorio…”: Odbrana zatražila od haškog suda da oslobodi Ratka Mladića

0
Foto: Profimedia

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je danas od žalbenog veća međunarodnog suda u Hagu da preinači prvostepenu osuđujuću presudu i generala Mladića oslobodi krivice za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH.

“Pozivamo apelaciono veće da preinači osuđujuću i donese oslobađajuću presudu”, rekla je zastupnica odbrane Pita-Luiz Bagot (Peta-Louise Baggot) na početku rasprave o žalbama koju su odbrana, ali i tužioci, uložili na prvostepenu presudu generalu Mladiću.

Iznoseći prvu osnovu za žalbu, Bagot je tvrdila da je prvostepeno veće pogrešilo kada je Mladića osudilo i za zločine koji nisu bili navedeni u optužnici i o kojima odbrana nije bila obaveštena.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Mladića (77), Haški tribunal je 22. novembra 2017. prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Mladić je prvostepenom presudom oslobodjen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na tu presudu, žalbu su uložili i branioci i tužioci.

Mladićev branilac Dragan Ivetić oštro se na početku današnjeg zasedanja usprotivio održavanju rasprave, naglašavajući da je prethodno bilo neophodno utvrditi da li je Mladić procesno sposoban.

Advokat Ivetić je naglasio da su Mladićeve spoznajne sposobnosti “umanjene” i da je, stoga, održavanje rasprave o žalbama u ovom trenutku “neprimereno”.

Ivetić je podsetio da se predsedavajuća apelacionog veća Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) usprotivila održavanju rasprave pod trenutnim uslovima, upozoravajući da bi to moglo sprečiti da pravda bude zadovoljena, ali da su je preglasale ostale sudije.

Mladićeva odbrana, kako je naglasio Ivetić, ne smatra da je današnja rasprava o žalbama konačna i zalaže se da bude održana nova, nakon što specijalisti utvrde da li je Mladić sposoban za proces.

General Mladić prisustvuje današnjoj raspravi u sudnici, iza jedne od staklenih pregrada koje su postavljene zbog epidemije koronavirusa.

U tamnom odelu i svetloj košulju, s crvenom kravatom, i duže sede kose, Mladić je delovao dobro, ali je na pitanje da li dobija prevod, kroz masku odgovorio usporenim govorom.

Četvoro od petoro sudija apelacionog veća, uključujući i predsedavajuću Nijambe, u raspravi učestvuje preko video veze iz njihovih zemalja.

Nekoliko puta, rasprava je prekidana zbog pucanja video veze.

Mladićev prvi advokat Branko Lukić ne učestvuje u raspravi ni u sudnici u Hagu, ni putem video veze, ne samo “zbog zdravstvenog rizika putovanja tokom globalne pandemije bez karantina (naročito po klijenta)”, nego i zbog toga što bi učešćem prekršio kodeks advokata u Srbiji.

Odbrana je ranije tvrdila da nije u mogućnosti da ostvari “smislenu komunikaciju” s Mladićem, da ne može da dobije njegove instrukcije i da je apelaciono veće, zakazivanjem rasprave uprkos protivljenju branilaca, prekršilo Mladićeva prava i onemogućilo zadovoljavanje pravde.

Mladićevi zastupnici nastavljaju da obrazlažu žalbu.

Tužilaštvo će svoju žalbu izložiti u sredu, 26. avgusta, a odbrana će zatim odgovoriti.

Na kraju rasprave, u sredu, priliku da se obrati sudijama sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, imaće i general Mladić.

Usmenom raspravom o žalbama biće okončano izvođenje dokaza u procesu generalu Mladiću. Sudije će zatim većati o pravosnažnoj presudi.

Predsednik haškog suda Karmel Adjijus (Carmel Agius) najavio je nedavno pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da će pravosnažna presuda Mladiću biti izrečena u prvoj polovini 2021.

General Mladić je u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) od kraja maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina.

Prvu optužnicu za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je protiv Mladića podigao u novembru 1995.

(Beta)