Izgledalo je kao kraj, a onda je dupliran broj pacijenata na respiratoru: Šta se dešava sa koronavirusom u Šumadiji

0
Foto: Profimedia

Iako je pre mesec dana izgledalo da je u Kragujevcu završena epidemija koronavirusa, jer je bilo 20 uzastopnih dana bez novozaraženih, u poslednjih desetak dana svakodnevno se registruje po nekoliko novih slučajeva infekcije.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, juče su prve slučajeve pozitivnih na COVID-19 dobile i opštine u Šumadijskom okrugu koje su do tada bile jedine bez inficiranih – Knić i Lapovo.

Od 10. juna do juče u 22.00 sata u Šumadijskom okrugu je potvrđeno ukupno 25 novih slučajeva, od čega 18 u Kragujevcu.

Dupliran je i broj pacijenata na respiratoru u Kliničkom centru Kragujevac koji prima pacijente iz šest regiona u Srbiji.

Na respiratorima je 17. juna bilo četvoro pacijenata, a danas ih je devet.

Epidemiolog Instututa za javno zdravlje u Kragujevcu Predrag Delić rekao je da je rast broja inficiranih u Šumadiji posledica popuštanja mera koje se odnose na okupljanja većeg broja ljudi na jednom mestu, ali i nepažnje stanovništva.

Napomenuo je nenošenje maski i nepoštovanje distance, kao i ulazak gradjana iz zemalja EU bez prethodnog testiranja.

“Taj broj novih slučajeva trenutno nije alarmantan, ali imajući u vidu prethodni sjajan period, izaziva zabrinutost”, rekao je Delić za portal “Glas Šumadije”.

On je rekao da je situacija u odnosu na period u kome po 20 dana nije bilo zaraženih promenjena i da je sada “jako teško” pratiti sve kontakte.

Prema Delićevim rečima, klinička slika kod većine novih slučajeva infekcije COVID-19 je blaža, ali ima teže obolelih, a to su pre svega, hospitalizovani pacijenti iz Novog Pazara i Raškog okruga koji se nalaze na respiratorima u kragujevačkom Kliničkom centru.

(Beta)