“Izdaja se retko desi, a kada se desi, surovo se kažnjava…”: Zašto je italijanska mafija odabrala da sarađuje baš sa Crnogorcima – Veliki dosije “Narkos: Balkan” u novom Nedeljniku

0
Zvonimir Atletic / Panthermedia / Profimedia

Javnosti su najpoznatija dva klana poreklom iz Kotora koji danas vode rat do istrebljenja širom Evrope, ali ispod te borbe egzistira još gro organizacija međusobno povezanih, ne samo poslovnim interesima već i rodbinsko-zavičajnim vezama.

U mnogim inostranim izvorima mogu se naći podaci da je italijanska Kamora, na primer, odbijala saradnju sa ruskim i ukrajinskim mafijaškim grupama, a povezivala se sa crnogorskim i albanskim upravo zbog strukture tih grupa koje su rodbinski i zavičajno povezane. U takvim organizacijama, izdaja se retko dešava, a kada se desi, surovo se kažnjava.

Uostalom, ta izdaja je razlog “škaljarsko-kavačkog rata”, a ne novac i kokain. Najčešće se u tom kontekstu spominje priča o nestanku 200 kilograma kokaina u Valensiji nakon čega se “kotorski klan” podelio na dva dela, ali iza te priče stoji priča o izdaji.

Jer tih 200 kilograma kokaina, na izvoru, košta milion američkih dolara, ako su tačna operativna saznanja policije da “Crnogorci” nabavljaju u Južnoj Americi drogu po ceni od 5.000 dolara za kilogram. U isto vreme se za svaku likvidaciju u sukobu, a bilo ih je više od 50, plaćaju enormne sume novca. Prošlog meseca je, recimo, izašao podatak da je samo likvidacija Belivuka i njegovog saradnika Marka Miljkovića u Crnoj Gori plaćena 1,2 miliona evra.

Nije, dakle, tačno da rat traje već šest godina zbog milion dolara, novac kod ova dva klana nije problem. U zemlji u kojoj i dalje postoji krvna osveta i u kojoj je oružje deo folklora, pre će biti da je razlog rata – izdaja i okaljan obraz.

Iz velikog dosijea “Narkos: Balkan” objavljenog u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 18. februara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika