Izbori uprkos koronavirusu: U Francuskoj se danas glasa “na lokalu”…

0
Beta/AP Photo/Christophe Ena

U Francuskoj će danas biti održan prvi krug lokalnih izbora uz stroge sanitarne mere na biralištima u cilju sprečavanja širenja korona virusa, preneli su danas francuski mediji.

Francuski predsednik Emanuel Makron nedavno je izjavio da će izbori biti održani ali je pozvao gradjane i zvaničnike na biračkim mestima da poštuju sanitarne mere. 

Na mnogim biralištima sanitarne pripreme su počele u petak. Opštine su obezbedile odredjene količine sredstava za dezinfekciju. Pre otvaranja birališta, prostorije će biti dezinfikovane, kao i glasačke kutije, stolice i stolovi. 

Birači će na ulazu dobijati vlažne maramice za dezinfekciju a na raspologanju će im biti i gelovi i asepsol. Mnoge opštine su obezbedile nove hemijske olovke, koje će se čistiti posle svakog korišćenja. 

Više od 47 miliona glasača pozvano je da bira više od 500.000 opštinskih odbornika, koji će potom sami birati predsednike opština i gradonačelnike. 

Glasači biraju i 67.000 medjuopštinskih odbornika, koji upravljaju zajednicama opština, aglomeracijama i opštinama na periferiji velikih gradova. 

Za prvi krug se prijavilo 902.465 kandidata za opštinske i medjuopštinske odbornike, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Opštinski odbornici se biraju svakih šest godina. 

Na prošlim izborima 2014. godine, desnica je osvojila većinu u odnosu na levicu i ekstremnu desnicu. Na ovim izborima će biti drugačija situacija zbog dolaska na vlast Makronove centrističke stranke Republika u pokretu 2017. godine, koja je pobedila na parlamentarnim izborima. 

Mediji, medjutim, prenose da nije izvesna pobeda vladajuće stranke na lokalnom nivou gde su prisutnije tradicionalne stranke levice i desnice. 

Drugi krug je zakazan za 22. mart.

(Beta)