Izbori u Izraelu i palestinske najave pregovora: Kada kažu “pregovaraćemo sa svima”, misle “sa svima osim sa Netanjahuom”

0
Foto: Profimedia

Izbori u Izraelu su završeni, ali prebrojavanja i pregovaranja nisu. Brojanje je pri kraju a prema trenutnim rezultatima Konzervativna partija Benjamina Netanjahua ima jednog poslanika manje od saveza partija centra Benija Ganca. Pregovori, sa druge strane, tek treba da počnu jer nema izgleda da će brzo i lako biti formirana bilo kakva koalicija koja bi mogla da formira vladu.

Dok Jerusalim potresa izborna tenzija, palestinski politički vrh otputovao je u Oslo. Tamo je palestinski ministar spoljnih poslova Rijad-al-Maliki govorio upravo o izborima u Izraelu i mogućim pregovorima sa (novo)izabranim premijerom.

“Koji god lider bude mogao da obrazuje vladu, mi ćemo sesti s njim ili s njom da obnovimo pregovore”, započeo je Maliki, ali je pravi odgovor dao u nastavku.

“Mi smo spremni da razgovramo po osnovi međunarodnog prava i UN rezolucija”, zaključio je on, ističući da je jedino prihvatljivo rešenje za Palestince, primena modela dve države.

Još od Lahorove deklaracije iz 1974. godine, zahtevi Palestinaca svode se na isto – ukidanje svih mera koje je Izrael preduzeo za promenu karaktera okupiranih teritorija (Egipat, Sirija, Jordan u tom trenutku), što Palestinci smatraju flagrantnim kršenjem međunarodnog prava i “oslobađanje svetog grada Jerusalima”.

Situacija se u poslednjih 40 godina promenila, ali je Netanjahu u izbornoj kampanji govorio upravo o tom, vrlo osetljivom pojasu koji je bio potpuno okupiran od 1967. godine.

Naime, aktuelni izraelski premijer obećao je svojim potencijalnim biračima da će ako bude izabran anektirati dolinu Jordana koja čini skoro 30 procenata okupirane Zapadne obale.

S obzirom da je to deo teritorije koju po modelu dve države Palestinci žele u okviru svojih granica, to se ne uklapa u bilo kakav model pregovora dve strane. Ujedinjene nacije su takav Netanjahuov plan osudile i nazvale vrlo rizičnim za regionalni mir, a Palestinci ističu da žele pregovore “u skladu sa međunarodnim pravom i UN rezolucijama”.

To znači da njihove najave da žele da pregovaraju sa svima znače da žele da pregovaraju sa svima osim sa Netanjahuom.