Izbeljivanje zuba sodom bikarbonom nema nikakav efekat osim štete

2
Foto Profimedia

Ako redovno uživate u kafi, čaju, crvenom vinu i testeninama u crvenom sosu, možda ste primetili da ove namirnice i pića ostavljaju mrlje na zubima nakon konzumacije.

Ali ako mislite da ste našli sredstvo za izbeljivanje zuba u obliku kuhinjske soli (natrijum-hlorida) ili sode bikarbone (natrijum bikarbonata), razmislite još jednom.

“Ne vidim klinički razlog zašto bi neko prao zube solju”, rekao je dr Met Mesina, stomatolog i docent na Ohio State University College of Dentistry”, prenosi N1 pisanje CNN-a.

On dodaje da ne postoje naučni dokazi da pranje zuba solju ima bilo kakav uticaj na izbeljivanje zuba.

“Isto se može reći i za sodu bikarbonu, mada postoji više naučne osnove o vrednosti korišćenja natrijum bikarbonata za pranje zuba”, objasnio je Mesina.

Soda bikarbona je blagi abraziv, a hemijski takođe blagi izbeljivač, koji može da neutrališe kiseline koje dovode do stvaranja šupljina.

“Kada komercijalno dostupna pasta za zube nije postojala, soda bikarbona je imala smisla zbog njene sposobnosti poliranja zuba i smanjenja kiselosti. Ali to je bilo tada; danas postoje bolje opcije”, rekao je dr Mesina.

Dr Džerald Grosman, stomatolog i diplomata Američkog odbora za estetsku stomatologiju objašnjava kakav uticaj imaju so i soda bikarbona na zube ako se koriste kao izbeljivači.

“Vremenom dolazi do nagrizanja površine zuba koja se zove gleđ. To je čvrst, tanak spolnji sloj koji štiti zub. Kada se jednom gleđ ošteti supstancom kao što je so, može doći do propadanja zuba, jer bakterije u plaku mogu brže da prodiru do dentina, sledećeg sloja zuba, gde stvaraju kiseline koje mogu dovesti do karijesa”, objasnio je dr Grosman.

On dodaje da može doći i do oštećenja nerva zuba, a desni mogu postati osetljiviji i upaljeni.

“Pošto su so i soda bikarbona abrazivni, mogu ukloniti mrlje sa zuba i oni mogu postati svetliji, ali to je samo na kratko i nije vredno trajnog oštećenja zuba”, rekao je dr Mesina.

Erozija gleđi takođe može dovesti do toga da zubi postanu žuti, jer je izložen unutrašnji sloj zuba, žuti obojeni dentin. Nema načina da se izmeri koliko je previše pranja zuba sa ovim solima, jer su svi slučajevi drugačiji.

“Jednom oštećena gleđ se ne može sama od sebe obnoviti, kada se ošteti, nema povratka”, dodao je doctor.

Da bi zubi bili što belji, važno je redovno pranje pastom za zube i čišćenje međuzubnog prostora pomoću konca i interdentalne četkice .

“Čisti zubi su belji i zdraviji”, rekao je dr Mesina.

Natrijum-hlorid, odnosno so, bi mogao da bude sastojak paste za zube, ali je procenat soli veoma mali, rekao je dr Grosman.

“To nije isto kao kada uzimete kašiku soli i stavite je u pastu i tako perete zube”, dodao je doktor.

Ukoliko baš morate da izbeljujete zube, onda je svakako bolja opcija konsultacija sa stomatologom.

“Postoje sigurne i efikasne tehnike izbeljivanja, ali one su različite za svaku osobu”, rekao je dr Mesina.

2 KOMENTARA

Comments are closed.