Iza požara u Amazoniji krije se međunarodna glad za govedinom i sojom

0
Foto: Profimedia

Amazoniju nagrizaju dve poljoprivredne delatnosti – uzgoj goveda i genetski modifikovane soje, čime se može protumačiti dramatično širenje šumskih požara u tom delu Brazila, smatraju naučnici.

“Ekstenzivan uzgoj goveda je glavni uzrok krčenja amazonske prašume. Nešto više od 65 odsto iskrčenih prašuma u Amazoniji danas je pod pašnjacima”, rekao je Romulo Batista, istraživač u Grinpisu.

Brazil je najveći svetski izvoznik govedine. Ta je zemlja u 2018. izvezla rekordnih 1,64 miliona tona tog mesa, pokazuju podaci Brazilskog klastera izvoznika mesa. Glavna tržišta su Kina, zatim Egipat i Evropska unija. Titulu najvećeg izvoznika govedine Brazil je stekao zahvaljujući više nego dvadesetogodišnjem periodu spektakularnog rasta. U periodu od 1997. do 2016. izvoz govedine se udeseterostručio, i težinski i cenovno.

Skoro 6,5 odsto iskrčene površine namenjeno je uzgoju poljoprivrednih kultura, prenosi N1.

Brazil koji je i do sada bio najveći svetski izvoznik soje, ispred Sjedinjenih Američkih Država, 2018. godine je izvezao rekordnih 83,6 miliona tona, ili 22,6 odsto više nego godinu ranije, objavilo je brazilsko ministarstvo privrede.

Taj se uspeh se tumači pre svega apetitom Kine, najvećim potrošačem brazilske soje koja je uglavnom genetski modifikovana. Zbog trgovinskog rata koji Peking i Vašington vode već skoro godinu dana, Kina se sve više okreće Brazilu u kupovini stočne hrane. Izvoz brazilske soje u Kinu prošle godine je skočio za skoro 30 odsto.

Soja je bila jedna od glavnih kultura koja je nagrizala područje amazonske šume. Međutim, posle moratorijuma uvedenog 2006. godine “manje od 2 odsto soje uzgajane u Amazoniji dolazi s površina iskrčenih posle 2008.”, dodaje Batista.

I Evropa je potrošač brazilske soje koju uglavnom upotrebljava u životinjskoj ishrani, pre svega živine i svinja, navodi Grinpis.

Uzgoj soje je 1970-ih u Brazilu doživio neverovatan uspon kada su se proizvođači s juga selili u centralne i zapadne delove zemlje i kada su se pojavile nove metode uzgoja i primene pesticida.

Vatra i dim iz Amazona jasno se vide iz svemira, a NASA-ine fotografije pokazuju da je situacija u nekoliko brazilskih država zastrašujuća.

Snimci NASA prikazuju porast vatre i dima u brazilskim državama Rondoniji, Mato Grosou i Amazonasu.