“Iz protesta povlačim tužbu protiv Sergeja Trifunovića…”

2
Foto: RTS

(Beta) – Novinarka Radio-televizije Srbije (RTS) Olivera Jovićević obavestila je danas javnost da u znak protesta povlači tužbe, krivičnu i parničnu, za uvredu protiv nekadašnjer predsednika Pokreta slobodnih gradjana Sergeja Trifunovića “zbog nepostupanja suda u razumnom roku”. 

“Prošlo je petnaest meseci otkako sam u parničnom postupku tužila Sergeja Trifunovića za uvredu nakon što je na twitteru objavio da ‘Emisija koju vodi Olivera Jovićević, postoji isključivo da Olivera Jovićević ne bi radila za 150 evra na sat, ‘na poziv’ i ostale gadosti. U krivičnom postupku toliko traje prebacivanje mesne nadležnosti izmedju Trećeg i Prvog osnovnog suda u Beogradu, o čemu je arbitrirao Viši sud u Beogradu donošenjem rešenja da je za moju tužbu nadležan Prvi osnovni sud, a potom i nepostupanje istog”, navela je Jovićević u saopštenju.

Ona je istakla da je prvo kao razlog navedeno da se Trifunoviću “nije mogla utvrditi adresa, a zatim, tvrdi njegov advokat, to što Trifunović nije primio tužbu”.

“To bi gotovo moglo biti valjano pravno obrazloženje da Trifunović moju tužbu (tačnije fotografiju iste), uz vulgarne komentare, nedavno nije objavio na društvenim mrežama zajedno sa mojim ličnim podacima, jedinstvenim matičnim brojem i adresom stana u kome živim sa porodicom. Tako je na najbezočniji način od mene i moje porodice još jednom napravio metu i narugao se pravdi”, saopštila je Jovićević.

“Kako je moguće da sudovi od novembra 2019. godine, kada sam podnela krivičnu i parničnu tužbu, ne postupaju u slučaju bez presedana o kome su se izjašnjavali svi – Trifunovićevi istomišljenici na tviteru koji su licitirali ‘koliko koštam’ dodatno me unižavajući, novinarska udruženja, vlast i opozicija, Pokret slobodnih gradjana, udruženja za ženska prava, poverenica za ljudska prava, mediji sa više stotina objava, regionalna javnost. Svi osim suda”, upitala je Jovićević.

Ona je navela da su njoj i njenoj porodici  “Trifunovićeve uvrede donele višemesečnu agoniju u kojoj se njeno ime povlačilo po medijima i društvenim mrežama na najvulgarniji način”, kao i da su joj stizale pretnje ubistvom zbog kojih je reagovala policija. 

“Nedavno je Republički javni tužilac donela Opšte obavezno uputstvo sa ciljem podizanja bezbednosti novinara u Republici Srbiji. Novinu u ovom uputstvu predstavlja obavezivanje tužilaca na urgentno postupanje kada je reč o predmetima vezanim za ugrožavanje bezbednosti novinara, ali očigledno da moj slučaj nije zavredeo ovakvu kvalifikaciju. Potrebno je valjda da mi neko i fizički naudi, za šta je Trifunović, sudeći prema onome što sam doživela, stvorio sve pretpostavke”, saopštila je Jovićević, koja na RTS vodi političku emisiju “Upitnik”.

2 KOMENTARA

  1. Po Vama, sporni postupak pojedinca svedoči da su članovi pomenutog pokreta “oslobođeni pameti”, samo zato što je Tuženi “član Predsedništva”? Na koga se žalite? Na g. Trifunovića, ili na “nekakav pokret građana oslobođen pameti”? U čemu se razlikujete od pojave koju bi da kritikujete? I, da, zašto Vlast jedne miluje, a nad drugima se iživljava? Da li je povlašćeni tretman Tuženi nekako “zaslužio”, i pomaže li Oštečena svojim povlaćenjem tužbe da vlast lakše demonstrira zahvalnost poslušnima? U Srbiji nema nevinih, čemu možemo i Vi i ja da se dopišemo, da smo iole bolji od dosada upletenih, što sumnjam da smo. (?)

  2. Без обзира шта је ова жена радила професионално, без обзира шта је радила приватно, нико нема права да јој јавно упућује такве простачке поруке какве јој је учутио бивши председник, а данашњи члан председништва, некаквог покрета грађана ослобођених: пре свега памети, па даље и одговорности за јавну реч, моралног интегритета и свакако кућног васпитања. Збуњује, до тога да готово задивљује одсуство правовремене јавне реакције свих који су дужни да на овакве увреде моментало реагују, да се том простаку напокон пресуди меродавно по свим функцијама правне санкције (да казни и да делује превентивно на сваку помисао да убудуће то понови). Како је и ово један вид насиља, заиста је чудно да у свеопштој “борби” против таквих појава, власт у овом случају приступа селективно ? Стога је за наук на оваквим примерима поука да ни “покрет” оваквих простака, ни назадњачко-напредњачке варијанте не могу и не смеју бити будућност Србије.

Comments are closed.