“Iz Bugarske u Grčku mogu samo građani EU”

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Iz Bugarske u Grčku mogu da uđu samo državljani EU, a granica između dve zemlje otvorena je tačno u 11 sati, saopštila je danas bugarska Granična policija.

Otvaranje granice usledilo je sat vremena nakon što je zvanično objavljeno da će biti otvorena, a državljani EU koji žele da uđu u Bugarsku moraju prethodno da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju, prenosi BTA.

Dodaje se i da će putnici nasumice biti testirani na virus kovid-19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen biće upućen u 14-dnevni karantin, prenose mediji.

Kako se navodi, od ranog jutra na bugarsko-grčkoj granici formirala dugačka kolona automobila, kao i da je oko podneva bila dugačka nekoliko kilometara, a da su putnici državljani Bugarske, Rumunije, Nemačke i drugih evropskih zemalja.

Srpski turisti ne mogu da uđu u Grčku do 1. jula, najnovija je vest koje je danas zatekla stotine turista koji su krenuli prema Grčkoj, očekujući da će večeras u 23 časa, kada je trebalo da bude otvorena granica, otići na letovanje.

Ova vest je dodatno produbila neizvesnost brojnih srpskih turista koji su danas krenuli prema Grčkoj – prvo preko Severne Makedonije, ali pošto je objavljeno da neće biti otvoren granični prelaz između S. Makedonije i Grčke mnogi su se preusmerili na Bugarsku.

Potom je Politika javila iz Atine da ni preko te granice neće moći da prođu srpski turisti.

Kasnije je informaciju da do 1. jula ne može da se uđe u Grčku potvrdio i Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacije.

“Ova odluka objavljena je u grčkom Službenom glasniku i odmah je stupila na snagu. Svi grčki zvaničnici obećali su da će za nas biti otvorene granice 15. juna i ovo predstavlja veliko iznenađenje za nas. Videćemo šta će biti dalje”, rekao je Ljajić za Blic.