Ivanka Popović: “Javna osuda FON-a ne bi trebalo da utiče na odluku Univerziteta o doktoratu Siniše Malog”

0
Foto: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Rektorka Univerziteta u Beogradu izjavila je da javna osuda Siniše Malog koju je predložilo Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka zbog toga što njegov doktorat sadrži “elemente neakademskog ponašanja” ne bi trebalo da utiče na odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu koju bi to telo trebalo da donese 22. novembra.

Odluka Odbora za profesionalnu etiku biće konačna, i Senat Univerziteta u Beogradu se u nju neće mešati, rekla je rektorka.

“Kako mi je rečeno od strane pravnika, odluka je konačna. Naglašavam, ja nisam pravnica, rečeno mi je da je to konačno i ja zaista želim da verujem da je to kraj”, rekla je Ivanka Popović.

Na pitanje CINS-a da li teoretski može da se desi da Odbor za profesionalnu etiku vrati FON-u doktorat na ponovno odlučivanje, rektorka je odgovorila odrično.

“Ne vidim šta bi to donelo”, rekla je Ivanka Popović.

Novinari su rektorki Popović rekli da će Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu pred sobom imati gotovo iste papire koje su imali i kad su predmet vratili matičnom fakultetu na ponovno odlučivanje, te su je stoga pitali da li stav FON-a koji javno osuđuje ministra bez određivanja da li je u pitanju plagijat suštinski pravi razliku.

“Ne bi trebalo. Znate, govorimo o proceduri. Dobro sprovedena procedura bi dala ishod koji možda može da utiče. Mislim da je to dovoljno jasno”, rekla je Ivanka Popović, a preneo N1.

Rektorka je rekla i da nema saznanja da je odluka o prolongiranju odluke Odbora za profesionalnu etiku bila namerna, jer bi u suprotnom drugačije reagovala.

Popović je potvrdila da je u ponedeljak održan konsultativni sastanak Odbora koji je sumirao dokumentaciju koju ima, kao i da se čeka da prođe žalbeni rok 13. novembra.

Upitana da li će u slučaju da Odbor donese odluku da doktorat ministra finansija Siniše Malog nije plagijat, uručiti Malom doktorsko zvanje, Popović je rekla da se moraju poštovati stručna tela univerziteta.

“Sačekajmo da vidimo kakva će biti odluka, prejudiciranje nije dobro. Nema potrebe za tenzijama, da ne bi bilo interpretirano kao vid pritiska”, rekla je Popović.

Ona je rekla i da nije imala nikakvih pritisaka politčkih lidera o tome kakva bi odluka o doktoratu trebalo da bude, ukazujući da ona ni ne učestvuje u tom procesu i da sa Odborom za profesionalnu etiku komunicira preko sekretara da se ne bi reklo da utiče na rad odbora.

Kada je reč o obezbeđenju zgrade Rektorata u ponedeljak, Popović je rekla da žali što je došlo do takve situacije koja nikome ne odgovara.

“Preduzeće koje je preuzelo obezbeđenje zgrade Rektorata novo je i nije se još uhodalo što se tiče razumevanja rada u jednoj akademskoj instituciji. Mislim da se to više neće ponoviti, naš dogovor je bio jasan kakvu strukturu obezbeđenja očekujemo i nadamo se da će taj problem biti prevaziđen”, naglasila je Popović.

“Ukoliko to ne bude, tražićemo druga rešenja”, dodala je ona.