Italiju ove godine ništa nije mimoišlo: Glečer veličine Milanske katedrale preti da se surva na Kurmajer, u italijanskim Alpima

0
Foto: Profimedia

Gradonačelnik Кurmajera, poznatog turističkog mesta odakle se svake godine TV Rai prenosi doček Nove godine, Stefano Miseroki naložio je u četvrtak evakuaciju stanovništva i turista, koji bi mogli biti na putu komada glečera koji se topi, prenosi RTS.

Prilazni putevi u dolini Aoste, su blokirani, kolovoze kontroliše policija, a na sajtu opštine Кurmajer objavljena je naredba o evakuaciji i zabrana kretanja putevima „do daljeg“.

Glečer je na 2.600 metara nadmorske visine, u Alpima na granici Italije i Francuske.

Glečer je stalno pod kontrolom jer laboratorijski nalazi, kao i snimci sa visine pokazuju linije komada leda koji se odvaja od matičnog glečera.

Merenja su potvrdila da je „u laganom pokretu“ komad glečera veličine fudbalskog terena napunjen snegom do visine od 80 metara, a po zapremini je veličine Milanske katedrale.

Voda, odnsono reka koja se formira ispod glečera može poslužiti kao tobogan, ukazuju stručnjaci.

Ukoliko se topljenje nastavi, ovaj komad glečera mogao bi prouzrokovati ozbiljnu štetu.

Za sada se pomera polako, a ako se ubrza mogao bi da „poput zimskih lavina snega prevali i dug put“, upozorio je Valerio Segor, direktor javnih radova u gradiću Aosta.