Italijanski Vog u januaru bez fotografija: “Izdavanje magazina ima značajan uticaj na životnu sredinu”

0
Foto: Screenshot - Vogue Instagram

Uredništvo italijanskog izdanja modnog magazina Vog odlučilo je da januarski broj objavi bez fotografije na naslovnoj strani, ali i foto modnih editorijala. Umesto toga, na naslovnici i unutar magazina će se naći ilustracije. Ovaj potez donet je kako bi broj bio realizovan bez putovanja, slanja odeće ili zagađenja bilo koje vrste.

Urednik italijanskog Voga Emanuele Farneti u saopštenju objavljenom na sajtu magazina naveo je da je ovakvom odlukom želeo da lansira poruku, prenosi N1.

“U globalnoj debati o održivosti, i vrednostima koje će Vog nastojati da promoviše u narednoj deceniji, postoji jedan aspekt koji mi je posebno važan – intelektualna iskrenost. U našem slučaju, to znači priznati da postoji značajan uticaj na životnu sredinu povezan sa izdavanjem modnog magazina”, napisao je Farneti.

On je objasnio da je na izdavanju septembarskog broja radilo 150 ljudi, koji su zbog posla bili na 20 avionskih letova i desetine puta putovali vozom. On je istakao i potrošnju struje, plastični otpad i veliku količinu bačene hrane koja je obezbeđena za foto sešne.

Za ilustracije u prvom ovogodišnjem broju angažovani su japanski ilustrator Jošitaka Amano, slikar poreklom iz Mozambika Kasi Namoda I italijanski crtač stripova Milo Manara.

Uoči izlaska na kioske sledeće nedelje, Vog je predstavio javnosti sedam različitih naslovnih strana, koje su delo različitih autora.