Italijanski lekari tvrdili da virus klinički više ne postoji u toj zemlji, SZO reagovala: „Nema dokaza da se promenila njegova snaga…“

0
Foto: Profimedia

Nema dokaza da je novi koronavirus promenio oblik transmisije ili da se promenila težina bolesti koju izaziva, poručili su u stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO), preneo je N1.

„U pogledu transmisije nema promena, u pogledu snage nema promena“, rekla je na konferenciji za medije epidemiolog pri SZO Maria Van Kerkhove.  

„Najvažnije je da se sprovode mere za smanjivanje i suzbijanje transmisije“, rekla je.  

Vodeći italijanski lekari ocenili su da je virus znatno oslabio, pa i da više „klinički ne postoji u toj zemlji“, što je pokrenulo polemike i negodovanja stručnjaka.  

„Pre mesec dana mogli smo da čujemo epidemiologe kako strahuju od novog talasa krajem maja i početkom juna i o ko zna koliko zauzetih mesta na odeljenjima intenzivne nege. U stvarnosti virus klinički gledano više ne postoji“, utvrdio je za italijanske medije Alberto Zangrilo, načelnik odeljenja intenzivne nege u milanskoj univerzitetskoj bolnici San Rafaele.    

Novi koronavirus „sada bi mogao biti drugačiji, moć koju je taj virus imao pre dva meseca nije ista kao i danas“, ocenio je za italijansku novinsku agenciju ANSA Mateo Baseti, upravnik klinike za zarazne bolesti u Đenovi.

 „Očito je da je danas bolest COVID-19 drugačija, klinička slika i tok bolesti mnogo su blaži“, istakao je Baseti.  

Čelnik Nacionalnog zdravstvenog veća Franko Lokateli rekao je da je „zbunjen“ Zangrilovim rečima.   

„Samo pogledajte brojeve novih slučajeva svaki dan i videćete da virus i dalje cirkuliše Italijom“, rekao je.   

„Dok čekamo naučne dokaze koji potvrđuju ovu tvrdnju, pozivam one koji su uvereni u nju da ne šire konfuziju među Italijanima“, komentarisala je Zangrilove tvrdnje Sandra Zampa, sekretar ministarstva zdravlja.

Direktor prestižnog rimskog Instituta Spalancani za zarazne bolesti Đuzepe Ipolito takođe tvrdi da nema dokaza da je virus mutirao ili izgubio na snazi, a Zangrilove tvrdnje odbacili su i naučnici sa univerziteta u Glazgovu, Notingemu i Londonu.   

Italija je jedna od najteže pogođenih zemlja pandemijom COVID-19. Sveukupno je u toj zemlji od zaraze koronavirusom preminulo 33,7 tisuća ljudi, što je treći najveći broj mrtvih nakon SAD-a i Velike Britanije. 

(Beta)