Italijani se prerano opustili, lekari zabrinuti: “Ne možemo da isključimo novi talas”

0
Foto: Profimedia

Italijanske zdravstvene vlasti upozoravaju na opasnost od drugog talasa koronavirusa u zemlji nakon generalnog opuštanja stanovnika koji izgleda više nemaju strah od zaraze.

“Ne možemo da isključimo novi talas na jesen”, rekao je dnevniku Republika milanski specijalista za infektivne bolesti Masimo Gali koji smatra da je “suviše rano” da se maske za lice ostave kod kuće.

Ispijanje pića bez držanja distance, prepune plaže, restorani koji se malo pridržavaju obaveznog držanja razmaka među gostima, čini se da je deo stanovništva potpuno zaboravio anksioznu atmosferu izolacije.

Prodaja maski, kojih nije bilo na početku izolacije, sada beleži pad u Italiji, podaci su Federacije farmaceuta.

Obaveza nošenja maski na otvorenom, koja je na snazi u nekim regionima kao što je Lombardija na severu Italije, trebalo bi da bude ukinuta krajem meseca, odluka je koju Masimo Gali smatra “preuranjenom”.

U Lombardiji, gde je bio epicentar pandemije u Italiji, u ponedeljak su registrovana nova 143 zaražena za 24 časa. Virus je do sada odneo više od 34.657 života u Italiji.

Zdravstvene vlasti su krajem prošle sedmice pozvale na “oprez” zbog “alarmantnih znakova povezanih sa prenošenjem” koronavirusa, posebno u dva žarišta u Rimu, ističući da je “cirkulacija virusa i dalje značajna”.

“Budimo oprezni dok ne stigne vakcina”, apeluje u izjavi za “Korijere dela sera” Franko Lokateli, lekar koji je na čelu Vrhovnog saveta za zdravlje i savetnik je italijanske vlade. Italija je, kako ističe Lokateli, “uložila ogroman napor i postigla izvanredne rezultate”.

“Ali, nemojmo da ih učinimo uzaludnim nesavesnim ponašanjem jer moramo da se setimo 34.000 žrtava”, rekao je on. Alarmantna situacija van Evrope mora da bude svakome na umu, napominje on.

“Ljudi se kreću sa jednog kontinenta na drugi i nemoguće je kontrolisati sve”, upozorio je Lokateli.

Mali broj Italijana je preuzeo aplikaciju za praćenje pozitivnih slučajeva, samo njih 3,5 miliona od 23 miliona očekivanih korisnika.

Serološka anketa na reprezentativnom uzorku od 150.000 Italijana do sada nije bila uspešna pošto je samo trećina kontaktiranih pristala da učestvuje u ovoj fazi.

(Beta)