Italija u januaru dobija 3,4 miliona doza vakcine protiv koronavirusa

0

Italija očekuje da će verovatno u januaru dobiti 3,4 miliona doza vakcine protiv koronavirusa koju su razvile nemačka kompanija BioNTek i američki Fajzer, saopštio je izvor iz italijanske vlade.

Italiji, jednoj od evropskih zemalja koja je najviše pogođena pandemijom, biće dodeljeno 13,6 odsto od prvih 200 miliona doza stavljenih na raspolaganje Evropskoj uniji, rekao je neimenovani izvor Rojtersu.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen rekla je da će EK sutra na sastanku svih komesara odobriti ugovor o kupovini do 300 miliona doza vakcine koju su razvili BioNTek i Fajzer.

“Ovo je do sada najperspektivnija vakcina. Kada ova vakcina postane dostupna, plan nam je da je primenimo brzo svuda u Evropi”, rekla je fon der Lajen.

Inicijalno snabdevanje doprinelo bi imunizaciji 1,7 miliona ljudi, jer se podrazumeva revakcinacija, tri nedelje nakon primanja prve doze.

Početkom nedelje, Pfizer je saopštio da je njegova eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa pokazala efikasnost veću od 90 odsto tokom kliničkih ispitivanja.

Italija je do sada prijavila više od 960.000 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posledica COVID-19 u toj zemlji preminulo 41.750 osoba.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500