Italija testira vakcinu protiv kovida na ljudima: Proizvodnja bi mogla da počne na proleće

0
Foto: Profimedia

Rimska bolnica Spalancani počela je testiranje vakcine protiv koronavirusa na ljudima. Proizvodnja bi mogla da počne na proleće ukoliko se test pokaže uspešnim.

Vakcinu će primiti 90 ljudi odabranih od tri hiljade dobrovoljaca koji su se prijavili za testiranje, prenosi Hina.

Prvi učesnik testiranja već je primio dozu vakcine u bolnici specijaliziranoj za zarazne bolesti. Svi učesnici dobiće 700 evra za učestvovanje.

“Pamet i nauka naše države rade u cilju svetske borbe protiv kovida-19”, poručio je talijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, prenosi italijanska agencija Ansa.

Vakcinu je u Italiji razvila kompanija “ReiTHera” sa sedištem u Kastelromanu u blizini Rima, u saradnji sa minhenskom kompanijom “Leukocare” i briselskom “Univercells”.

Prema prvim istraživanjima, vakcina podstiče razvoj antitela i aktivnost ćelija imunološkog sistema. Za razvoj vakcine izdvojeno je osam milona evra.

“Zanima nas da vakcina bude delotvorno. Ako sve bude bilo kako treba, nadamo se da će proizvodnja početi na proleće“, rekao je direktor bolnice Frančesko Vaja.

“Prvi volonter koji je jutros dobio vakcinu biće četiri sata pod nadzorom tima lekara, a zatim će se vratiti kući i biti na posmatranju 12 nedelja”, objasnio je Vaja, dodavši kako će sledeća dva dobrovoljca vakcinu primiti u sredu, a postepeno će je svih 90 dobrovoljaca dobiti u naredne 24 nedelje, piše Ansa.

Druga i treća faza testiranja verovatno će biti sprovedene u Latinskoj Americi gde se virus ubrzano širi, dodao je direktor bolnice Spalancani.