Italija se vraća scenariju iz marta: Veliki broj preminulih u jednom danu

0
Foto: Profimedia

U Italiji su u četvrtak potvrđena 822 smrtna slučaja povezana sa koronavirusom, čime je dnevni broj preminulih ostao blizu nivoa sa kraja marta, kada je zemlja bila epicentar pandemije u Evropi, prenosi N1.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravstva Italije, u protekla 24 sata registrovana su 29.003 nova slučaja kovid-19, što je 12 posto više u odnosu na prethodni dan. Time je ukupan broj slučajeva od početka pandemije dostigao 1.509.875.

Broj preminulih od posledica zaraze koronavirusom popeo se na 52.850, što je drugi po veličini u Evropi nakon Velike Britanije i šesti na svetu.

Nakon što se borila da obuzda drugi talas pandemije, Vlada Italije sada razmatra nove mere za period Božića, u nastojanju da omogući ljudima da praznik slave sa rodbinom bez rizika od novog širenja koronavirusa.

Italijanski premijer Đuzepe Konte već je najavio da će skijaške staze ostati zatvorene tokom Božića i pozvao susedne zemlje da učine isto da bi delovali koordinirano i izbegli novo širenje koronavirusa.

Očekuje se da će Vlada početkom decembra odobriti novu uredbu, kojom bi bile ublažene restriktivne mere koje se odnose na trgovine i druge poslovne aktivnosti.