Istraživanje pokazuje da sprej sa lizozomom blokira razvoj koronavirusa

  0

  Rezultati ispitivanja Sektora za mikrobiologiju i imunologiju Univerziteta u Severnoj Karolini, u Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdili su da sprej sa lizozomom kompanije Bosnalijek sprečava razvoj virusa koji je blizak srodnik SARS-CoV-2 virusa, uzročnika COVID-19. Ispitivanja sprovedena na ovom virusu mogu se iskoristiti za komparaciju i predikciju delovanja na samom SARS-CoV-2.

  Ispitivanje je pokazalo snažan inhibitorni efekat iako su ćelije zaražene virusom tretirane serijom razblaženja, a sa ciljem utvrđivanja koncentracije koja ima delotvoran učinak na sprečavanje umnožavanja virusa. Naučnici uključeni u istraživanje došli su do otkrića da sprej sa lizozomom, razblažen čak 100 puta, zaustavlja umnožavanje virusa za 93 posto i da se ova aktivnost zadržava i daljim razblaživanjem. Zaustavljanjem umnožavanja virusa, sprečava se daljnji razvoj bolesti uzrokovane virusom.

  Istraživanje je potvrdilo da je za zaštitu od virusnih infekcija ključno zadržati sposobnost tela da samostalno sprečava infekciju i bori se protiv virusa, i da se prirodna zaštitna svojstva tela mogu nadopuniti i pojačati upotrebom lekova koji sadrže lizozim, enzim koji je element nespecifičnog ljudskog imuniteta i ima antivirusno delovanje. Lizozim, koji je ključni sastojak navedenog spreja, predstavlja prirodnu komponentu ljudskog organizma, a brojna istraživanja su dokazala njegovu korisnost delovanja i bezbednost primene. Ovaj enzim je značajan faktor prirodnog imuniteta koji uništava bakterije, viruse, gljivice i to samo one štetne (dok takozvane dobre bakterije ne uništava), ne narušavajući normalnu bakterijsku floru usne duplje. Osim toga, lizozim ne dovodi do razvoja bakterijske rezistencije koja se inače može razviti nakon prekomerne primene antibiotika. Na taj način antibiotici se mogu „čuvati“ za stanja u kojima su zaista neophodni.

  ,,Ljudski organizam poseduje vrlo moćan sistem nespecifične otpornosti, koji ga brani od svih postojećih i novih mikroorganizama, bez obzira na to jesu li to virusi, bakterije, gljivice ili paraziti. Jedan od važnih segmenata tog imuniteta je produkcija lizozima. Lizozim je prirodni sastojak našeg organizma. Nalazi se u većini telesnih sekreta i u mnogim ćelijama, sa zadatkom da spreči prodor mikroorganizama u organizam i nastanak infekcije, a ako do nje ipak dođe da je kontroliše. Lizozim deluje protiv mikroorganizama, stimuliše imunološki sistem i kontroliše upalnu reakciju”, izjavila je specijalista mikrobiologije i član Evropske akademije nauka prof. dr Mirsada Hukić.

  Sprej sa lizozimom, koji proizvodi kompanija iz Bosne i Hercegovine, dostupan je u Srbiji i u regionu, a može se primenjivati istovremeno sa antibioticima i tako pojačati njihovo delovanje. Lizozim, takođe, na prirodan način štiti i obnavlja oštećenu sluznicu usta i grla. Oštećena sluznica povećava rizik od novih infekcija pa je zato brža regeneracija sluznice podstaknuta lizozimom veoma korisna i važna u lečenju.