Istraživanje: Jedna osoba prenela je virus na skoro 6 drugih. Za završetak epidemije neophodna vakcinacija ili imunitet…

0
Foto: Profimedia

Novi koronavirus “projurio je” kroz Kinu mnogo brže nego što se ranije mislilo, saopštio je istraživački tim iz Sjedinjenih Država, sugerišući da će izuzetno rasprostranjena vakcinacija ili imunitet biti neophodni za završetak pandemije.

Svaka osoba koja je inficirana tokom epidemije u Vuhanu verovatno je prenela virus na 5,7 drugih ljudi, pokazala je matematička analiza nacionalne laboratorije u Los Alamosu.

To je dvostruko više nego što su Svetska zdravstvena organizacija i druge zdravstvene vlasti u svetu objavile u februaru, prenosi Blumberg.

Uz ogradu da se ti podaci sada odnose samo na kinesku epidemiju, istraživači navode da ako bi se ovo pokazalo kao validno i za ostatak sveta, pandemiju će biti teško kontrolisati na način kako su pojedine vlasti predvidele.

Po stopi po kojoj su pravljene kalkulacije u studiji, da bi se suzbio virus oko 82 odsto populacije bi moralo da stekne imunitet, da li vakcinisanjem, da li time što su preležali virus, navodi tim iz Los Alamosa. Vlade širom sveta pokušavaju da pronađu načine kada i kako da izađu iz nedelja restriktivnih mera, a u pojedinim delovima Kine one su opet uvedene.

Skoro milion i po ljudi u svetu je obolelo od koronavirusa, uključujuči i nedavne slučajeve u Kini bez tipičnih simptomaCOVID-19, piše Blumberg.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus